Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Soğuk hava ve fırtınanın kesme çiçek üretiminde yüzde 60'a varan düşüşe neden olması sebebiyle fiyatların da yüzde 50 oranında artacağı bildirildi.

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya'da son iki aydır soğuk havanın etkili olduğunu, kesme çiçeğin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Özellikle dün yaşanan yağmur ve fırtına nedeniyle çiçek ekili bazı seralarda hasar oluştuğunu kaydeden Bağdatlıoğlu, ''İki aydır süren soğuk hava nedeniyle üretimde yüzde 60 oranında bir düşüş yaşanıyor. Fırtına kesme çiçeğin son darbesi oldu. Bazı seralar zarar gördü, kesme aşamasındaki çiçekler kesilemedi. Son yağış ve fırtına ile yüzde 20'lik bir zarar daha sözkonusu'' dedi.

Üretimde yaşanan düşüşün ihracata da yansıdığını anlatan Bağdatlıoğlu, bu durumun 14 Şubat Sevgililer Günü öncesine denk gelmesinin ekonomik açıdan olumsuz bir tablo oluşturduğuna dikkati çekti. Geçen yıl 30 milyon dal olan kesme çiçek ihracatının, olumsuz hava koşulları yüzünden bu yıl 10 milyon dala kadar düştüğünü açıklayan Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin en fazla Hollanda, İngiltere, Almanya ve Rusya'ya çiçek sattığını kaydetti.



-''İç piyasada sıkıntı var''

Üretimin az olması nedeniyle iç piyasada da sıkıntı yaşandığını ve bu sorunu ithalatla çözeceklerini anlatan Bağdatlıoğlu, ''Kenya, Kolombiya, Ekvator ve Hindistan'dan çiçek ithalat etmeye başladık'' dedi.

Bağdatlıoğlu, ihracatta yaklaşık 5 milyon dolarlık bir zarar olduğunu bildirdi. Çiçekte yaşanan üretim azlığının fiyatları da artırdığına işaret eden Bağdatlıoğlu, ''Bu yıl sevgililerin çiçeği yüzde 50 daha pahalı olacak'' diye konuştu.



-Gülün fiyatı 10 lira

Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Ali Uysal, üretim azlığı yüzünden çiçek fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttığını söyledi.

Sevgililer Günü'nün simgesi haline gelen gülün 7,5 ile 10 lira arasında satılacağını ifade eden Uysal, orkidenin 75, krizantemin 4, kazablankanın 17,5, karanfil ile gerberanın ise 2 liradan satışa sunulacağını kaydetti.