Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de enflasyon, 1 haftalık Yeni Yıl Tatili'ndeki harcamaların etkisiyle beklenmedik şekilde hızlandı ve Ocak ayında yıllık bazda yüzde 4.5 oldu. Enflasyondaki sıçrama, parasal genişleme ümitleriyle izlenilen Çin Merkez Bankası'nın hareket alanını daraltabileceğinin sinyalini verdi.

Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin medyan tahmini, enflasyonun Ocak ayında yüzde 4 hızlanacağı yönündeydi.

Çin'in ay takvimine göre 22-28 Ocak tarihleri arasında kutladığı Yeni Yıl tatili, fiyatları ve perakende satışları artırırken, ticaret ve sanayi üretimini aşağı çekti. Çin'de gıda fiyatları ise yıllık bazda yüzde 10.5 hızlandı.

Enflasyonda 6 aydan bu yana ilk kez görülen sıçrama baskıları artırarak, Avrupa'daki borç krizinin ihracat taleplerini azaltması ve ekonomideki soğumaya rağmen hükümetin  bankaların munzam karşılıklarını indirmesini zorlaştırabilir.

UBS AG, Çin'de enflasyonun bu ay yüzde 4'e gerilemesini, Bank of America Corp. ise yüzde 3.3'e düşmesini bekliyor. Pekin Hükümeti, bu tahminlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek ve enflasyonun tatil dönemi sapmalarından arınmasını bekleyebilir.

Enflasyon rakamlarının para politikasının gevşetilmesini zorlaştırdığını belirten Societe Generale AG'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Yao Wei, ancak enflasyonun Şubat ve sonrasında yeniden gevşemesini bekliyor.

Rakamların ardından Şanghay Bileşik Endeksi'nde büyük bir değişiklik görülmedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.5 aşağıda seyretti.

Çin'de enflasyon Aralık ayında yüzde 4.1 olarak gerçekleşmişti.