Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un ülke notları yönetici direktörü John Chambers, 1 trilyon dolarlık bütçe açığını kontrol altına alma konusunda bir plana sahip olmadığını söylediği ABD'nin, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunda göre 6 ila 24 ay içinde yeniden not indirimiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Chambers, ABD'nin kredi notunun indirilmesi ihtimalini 3'te 1 olarak gösterdi.

ABD'nin çok fazla kısa vadeli mali sıkılaştırmalar yerine, daha inandırıcı ve yapıcı orta-uzun vadeli bir mali plana ihtiyacı olduğunun altını çizen Chambers, bunun ülkenin kazançlarına ilişkin de daha detaylı ve net bir fikir vereceğini belirtti.

Diğer yandan Chambers, ülkenin kredi notu indiriminin Kasım ayına kadar değişeceğini düşünmediğini aktardı.


S&P, 5 Ağustos'ta hükümetin bütçe açığını azaltma konusunda bir plana sahip olmadığını gerekçe göstererek dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin AAA olan kredi notunu ilk kez düşürerek AA+'ya çekmişti. Ancak tahvil yatırımcıları kredi notu indirimini çok fazla önemsememiş ve ABD ekonomisindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesinden ötürü ABD hazine kağıtlarının güvenilirliğine sığınmıştı.