Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomideki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin Asya genelinde ihracatları azaltması, ülkelerin politika faizi kararlarını da etkiliyor. Güney Kore Merkez Bankası da bugün 8. kez politika faizini değiştirmeme kararı verdi.

Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choon Soo ve ekibi politika faizi olan 7 günlük geri alım orannı yüzde 3.25'te bıraktı. Beklenti de faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

İhracat odaklı ekonomilere sahip olan Asya ülkelerindeki politika yapıcılar Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan sıkıntılara karşı ayakta durmak için mali ve parasal teşviklere yöneliyor.

Avustralya da bu hafta ABD ve Avrupa'dan gelen olumlu sinyallerin etkisiyle faizlerde indirime gitmedi.

Ancak Kim, bugünkü toplantının ardından faizlerin bir noktada artmak durumunda kalabileceğini, enflasyon beklentilerinin yüksek olduğunu; bu sebeple de merkez bankasının tetikte olduğunu söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası'nın şu anda enflasyona, büyümeden daha çok odaklanmasından ötürü faiz indiriminin çok daha "yapılamaz" hâle geldiğini belirten Seul'daki Taurus Investment&Securities Co.'nun sabit gelir analistlerinden Kong Dong Rak, "Başkan Kim aşırı karamsarlıktan kaçınarak ekonomik görünüme ilişkin bir miktar güveni de yansıttı" dedi. Kong, büyük ihtimalle dördüncü çeyrekte olmak üzere, bir sonraki hamlenin faiz artışı olacağını öngördü.

Faiz kararının ardından Kospi Endeksi yüzde 0.8; won ise yüzde 0.2 geriledi.