Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların, artan fiyatlar sayesinde kazançları artan şirketlerin hisselerini satın alması ve nakit sıkışıklığının gevşemesiyle Çin Borsası yükseldi.

Likör üreticisi Kweichow Moutai Co., Çin'in yeni yıl tatilinde ülkenin Ocak ayı enflasyonunun yüzde 4.5 hızlanmasının ardından artan gıda fiyatlarının etkisiyle temel gıda üreticileri arasındaki yükselişe öncülük etti. Ledman Optoelectronic Co., gösterge para piyasası faizlerinin düşmesinin likiditede iyileşmeye işaret etmesi üzerine yüzde 7.3 sıçradı. China Vanke Co. imar şirketlerinde 2 gündür devam eden ralliye dahil oldu. Jiangxi Copper Co., Yunan liderlerinin kurtarma planında tam olarak anlaşma sağlayamamasından ötürü yüzde 1.6 değer kaybetti.

Bahar Festivali etkisinin Ocak enflasyonunun desteklediğini, ancak bunun tek seferlik bir sıçrama olduğunu belirten Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, fiyatların önümüzdeki aylarda gevşeyeceğini, ancak enflasyonun hâlâ yüksek olarak algılanmasından ötürü merkez bankasının parasal genişleme konusunda isteksiz olacağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 artışla 2,345.67 puana yükseldi. Endekste düşen hisselerin iki katı oranda hisse değer kazandı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 düşüş kaydetti ve 2,526.51 puan oldu. ABD'de listelenen ve en çok işlem gören Çin hisselerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dünü yüzde 1.6 yukarıda bitirdi.

Şanghay Endeksi bu yıl merkez bankasının büyümeyi desteklemek için bankaların munzam karşılıklarını düşüreceği spekülasyonuyla yüzde 6.6 sıçrado. Merkez bankası 30 Kasım'da 2008'den bu yana ilk kez zorunlu karşılıklarda indirime gitti.