Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'ın kurtarma görüşmelerine hazırlanırken, Avrupa Borsaları 4 günden bu yana ilk kez yükseldi, euro değerlendi; İspanyol tahvilleri ise ülkenin CDS'lerinin artış kaydetmesiyle değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 kazanç sağlarken, Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 1.3276'dan işlem gördü. 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 8 baz puan artış kaydetti. Emtia endeksi ise 27 Aralık'tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Yunanistan'daki parti liderlerinin, 130 milyar euro değerindeki ikinci kurtarma paketini garantilemek için gereken yeni kemer sıkma önlemlerinde anlaşamamasının ardından, ülkenin maliye bakanı Evangelos Venizelos bugün Brüksel'e gidiyor. Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi'nin de bugünkü para politikası toplantısında bankanın Yunanistan'ın borçlarının azaltılmasındaki olası rolüne ilişkin sorularla karşılaşacağı tahmin ediliyor.

"Daha önceki vak'aları referans alırsak; Yunanistan yine son dakikada anlaşma sağlayacaktır" diyen AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, birçok göstergenin bitmeyen ertelemelere rağmen anlaşmanın yolda olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde düşüş kaydeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse değerlendi. Daimler AG, dördüncü çeyrek kârlarının yüzde 39 arttığını açıklamasınn ardından yüzde 3.7 primelenerek 6 ayın zirvesine çıktı ve otomobil üreticilerindeki kazançlara öncülük etti. İsviçre'nin en büyük 2. bankası Credit Suisse Group AG, piyasalardaki sıkıntıların ve yatırım bankacılığını yeniden organize etmenin maliyetlerinden ötürü 2008'den bu yana ilk kez dördüncü çeyrekte zarar açıkladı ve hisseleri yüzde 2.5 düştü.