Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası yetkilileri, Avrupa borç krizinden kaynaklanan sınkıntılı toparlanmayı canlandırmak için piyasaya 50 milyar sterlin (79 milyar dolar) daha verecekler.

Para Poitikası Komitesi'nin dokuz üyesi , varlık alım programının 325 milyar sterline çıkmasını kararlaştırdı. Bu hareket, Bloomberg News'un anketine katılan 50 economistin 34'ü tarafından tahmin edildi. Para Politikası komitesi, ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek, rekor düşük seviye olan yüzde 0.50'de bıraktı.

Teşviğin artırılması, politika yapıcıların Avrupa'nın borç sorununa çözüm bulamamasının İngiltere için risk oluşturduğu yolundaki endişelerinin altını çiziyor. İngiltere'de hizmet sektörü, imalat sanayi ve inşaat sektörü Ocak ayında büyüme gösterirken, hükümetin bütçe üzerindeki baskısı ve artan işsizlik, büyüme için yük oluşturuyor ve yetkililer, enflasyonun yavaşlayarak bu yılın sonunda yüzde 2 hedefinin altına ineceğini kaydettiler.

Londra'da Investec Securities ekonomistlerinden Philip Shaw, "Avrupa'da hala büyük aşağı yönlü risk var ve enflasyon projeksiyonu belirgin bir şekilde aşağı" dedi ve "Bu, Para Politikası Komitesi'nde geniş bir düşünce birliği, hatta konsensüs olduğu anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı George Osborne, 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "ciddi ekonomik sorunları" olduğunu ve "bu sorunlarla mücadele etmenin Euro Bölgesi'ndeki durumu daha zor hale getirdiğini" söylemişti. İngiltere ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.2 daralarak, son bir yıl içindeki ilk gerilemesini gösterdi.