Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısından, Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarma paketine onay çıkmadı. Yunanistan'ın hâlâ daha kurtarma paketini garantileyememiş olması, dün şartlar üzerinde anlaşma sağlayan Atina hükümeti üzerindeki baskıları artırıyor. Atina Hükümeti, eurodan çıkmak ile daha fazla kemer sıkma arasında zor bir seçimin eşiğinde bırakılıyor.

Euro Bölgesi politika yapıcıları toplantısını yöneten Eurogrup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, "uygulama olmadan, kurtarma yardımı yok" dedi. Juncker, 15 Şubat için bir toplantı daha koydu. Juncker ayrıca önlemlerin uygulanacağı sözlerinin durmadan tekrarlandığı ancak bir gelişmenin görülmediği bu sistemde yaşanamayacağını vurguladı.

Eurogrup başkanı, son günlerdeki önemli ilerlemeye rağmen, hâlâ daha kesin bir karar almaya yetecek tüm şartlara sahip olmadıklarının altını çizdi ve hükümetin üzerinde anlaştığı kemer sıkma programlarının düzenli bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Juncker, Yunan liderlerin 2012 için ekstra 325 milyon euro daha bulmaları gerektiğini belirtti.

130 milyar euroluk kurtarma paketinin verilmesine onay çıkmaması, Euro Bölgesi'nin, Yunan liderler ve ülkenin yasaya geçirilmemiş mali önlemleri uygulamama ihtimali karşısındaki sıkıntı ve öfkelerini de yansıtıyor.

Genel grevler ve ücret, emeklilik maaşları ve hükümet harcamalarındaki kesintilerine karşı sert muhalefet ile karşı karşıya kalan Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Euro üyeliğinin bu haftasonu parlamentoda oylanacağını söyledi. Venizelos Brüksel'de, "eğer Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın kurtuluşu ve geleceği için iyi olacağını düşünüyorsak, o zaman bu programların onaylanması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Temmuz'dan bu yana devam eden kurtarma paketi görüşmeleri, Yunanistan'ın 20 Mart'taki 14.5 milyar euroluk tahvil itfasını gerçekleştirmesine ve krizin İtalya ve Portekiz'e sıçramasını önlemesine yardımcı olacak.

Toplantıda İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, Euro Bölgesi'nde istikrarın sağlanması gerektiğini söyledi.