Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin likidite desteklerinden ötürü endişe duyuyor. Bundesbank'ın direncine takılan Draghi'nin bölge bankalarına sunduğu 3 yıllık sınırsız kredileri, Almanya'nın likidite destekleri konusundaki hoşnutsuzluğunu yansıtıyor.

Geçtiğimiz Perşembe AMB'nin 23 üyesinin 7 merkez bankasının likidite için teminat gösterebilecekleri varlık kapsamını genişletmesine izin vermesinin ardından, Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, AMB'nin kredi standartlarının düşürülmesine ilişkin endişelerini aktardı. Financial Times'ın haberine göre Bundesbank'ın endişesi, Mario Draghi'nin, bir önceki başkan Jean-Claude Trichet döneminde Almanya'nın şüpheciliğinden kaynaklanan hasarları düzeltmeye çalışmasından ötürü daha büyük önem taşıyor.

Bundesbank, ilk başta likidite destekleri konusunda sorun çıkarmamış olsa da, geçtiğimiz hafta bankanın başkanı Weidmann, "çok tehlikeli" likidite provizyonlarının Euro Bölgesi bankaları için hatalı teşvikler yaratabileceği ve enflasyon risklerini ortaya çıkarabileceği konusunda uyardı. Weidmann'ın muhalefeti, Euro Bölgesi finansal sistemindeki dengesizlikler ve bankaların birbirlerine borç vermeleri için teşviklerin düşük olmasına ilişkin endişeleri de yansıtıyor.

Dün faizleri yüzde 1'de sabit tutmuş olan AMB Başkanı Draghi, bankanın bölgede çok ciddi bir kredi sıkışıklığını önlediğini savunuyor.

AMB'nin kredi teminatları konusundaki son değişikliği ise bankanın kredilerinin kullanımını genişleterek, AMB operasyonlarında teminat gösterilebilecek varlık havuzunu da 600 milyar euro oranında genişletiyor. Ancak iskontoların ardından risk değerlendirmesi göz önünde bulundurulacağından, AMB'den alınabilecek borç miktarı ciddi oranda düşecek.

Draghi, likidite desteklerinin risklerinin artacağını, ancak operasyonların dikkatle izleneceği ve yönetileceğini, önlemlerin de 6 ay sonra değerlendireleceğini söyledi.