Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki krizin kötüleşeceği beklentisi ve küresel emtia talebinin azalmasıyla petrol 3 haftanın zirvesinden düşüşe geçti. Böylece emtia haftalık yükselişinin bir kısmını iade etti.

Batı Teksas tipi petrol yüzde 1.3 kadar düşerek Aralık'tan beri en uzun süreli yükselişini sonlandırdı.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker dün Yunanistan'ın tasarruf planını uygulamadan finansal yardımı serbest bırakmayacaklarını söyledi.

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı ekonomik görünümdeki belirsizliği ve Çin'de ihracatın iki senede ilk kez azalmasını gerekçe göstererek 2012 küresel petrol talep tahminini düşürdü.

ABD'de dün açıklanan verilere göre ülkede 4 Şubat'ta sona eren hafta işsizlik maaşı başvuruları 15 bin azalarak 358 bine geriledi.

Münih'teki Bayerische Landesbank'ta trader olan Gerrit Zambo, "Yunanistan endişeleri artık önem kaybetmeye başladı. Arz-talep durumu yılın geri kalanı için şu an kritik durumda değil. Önemli olan siyasi ve ekonomik gelişmeler" dedi.

Mart teslim petrolün varil fiyatı Nymexte 1.33 dolar düşerek 98.51 dolar oldu. Kontrat dün yükselmiş ve 99.84 dolarla 19 Ocak'tan beri en yüksek kapanışı gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz yıl yüzde 14 artan fiyatlar bu hafta yüzde 0.8 yükseldi.

Mart teslim Brent tipi petrol ise ICE Futures Europe'ta 1.43 dolar arttı ve 117.16 dolardan işlem gördü.

Avrupa'nın gösterge kontratı New York petrolüne oranla 18.56 dolar prim yaptı. Dün bu fark 18.75 dolardı.