Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın kurtarma paketinin onayını ertelemeleri ve Çin'de ihracatın iki yıldır ilk kez düşmesi sonrası, altı ayın zirvesinden geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düşerek, Londra saati ile 10:55'te 1,048.87 puana indi ve bu hareket sonucu, endeksin haftalık kazancı yüzde 0.1'in de altına indi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.3 düştü. Macaristan, Güney Kore ve Endonezya Borsalarının gösterge endeksleri yüzde 1'in üzerinde düşüşler gösterdi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, dün yaptığı açıklamada, Avrupalı liderlerin 130 milyar euro (173 milyar dolar) tutarındaki kurtarma paketini onaylaması için Yunanistan'ın son kemer sıkma tedbirlerini yasalaştırması gerektiğini söyledi. Çin'de ihracat ve ithalat Ocak ayında, bir hafta süren yılbaşı tatilinin dış ticareti aksatması ve emtia fiyatlarının düşmesi sonucu, beklenenden daha fazla düştü. Hidistan'da sanayi üretimi Aralık ayında beklenendend aha yavaş büyüdü.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Yunanistan gecikmesi piyasada belirsizlik seviyesini yükseltti" dedi ve "Bazı yatırımcılar bunun zamanında gerçekleşmeyebileceği endişesini taşıyor. Yunanistan, borçlarını ödeyebilmek ve temerrüt riskini azaltmak için kemerleri sıkmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.