Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveninin beklentinin üzerinde düşüş kaydetmesi ve Yunanistan'ı kurtarma planlarının bozulmaya başladığına ilişkin endişelerin etkisiyle New York Borsası, 5 haftalık yükselişinin ardından bu haftayı ekside kapadı.

Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. finansal şirketler arasındaki düşüşü devam ettirerek yüzde 1.3'ün üzerinde değer kaybetti. Freeport-McMoRan Copper&Gold Inc., Alcoa Inc. ve Halliburton Co. gibi emtia üreticileri yüzde 1.9'un üzerinde düştü. En büyük ince güneş panelleri üreticisi First Solar Inc., California'daki fabrikasına ilişkin sorunlardan ötürü yüzde 10 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 1,342.64 puandan işlem gördü ve 28 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endeks 3 Şubat'tan bu yana yüzde 0.2 düşerek, Ocak 2011'den bu yana gördüğü en uzun süreli kazanç dönemini sonlandırdı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 12,801.23 puana geriledi.

Küresel satışları tetikleyecek bir pürüzün olduğunu belirten D.A Davidson&Co.'nun baş piyasa stratejisti Frederic Dickson, yatırımcıların çözüldüğünü düşündüğü Yunanistan/Avrupa sorununda çözüm gelmemesinden ötürü tuşa geldiklerini söyledi.

Küresel hisse senetleri, Yunanistan Hükümeti'nin koalisyonundaki parti liderlerinden biri olan Yorgo Karatzaferis'in kemer sıkma planlarına destek vermeyeceğini açıklamasının ardından düşüşe geçti. Karatzaferis, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Berlin'de yasakoyuculara Yunanistan'ın bütçe açığı hedeflerinin gerisinde kaldığını söylemesinin ardından açıklamada bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, geçtiğimiz ayki not indiriminin ardından İtalya'daki 34 bankanın kredi notunu düşürdü.