Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, geçtiğimiz ay İtalya'nın notunu indirmesinin ardından dün de İtalya'daki 34 bankanın kredi notunu indirdi. Kuruluşun takibinde olan 37 bankanın 34'ünün kredi notu aşağı çekilirken, notu indirilen bankalar arasında UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare, Banca Nazionale del Lavoro ve Mediobanca gibi ülkenin en büyük bankaları da yer alıyor.

İtalya'nın en büyük bankası UniCredit ve 2 numaralı bankası Intesa'nın uzun vadeli kredi notları A'dan BBB+'ya çekilirken, en büyük 3. banka olan Monte dei Paschi'nin notu da BBB+'dan BBB seviyesine düşürüldü.

S&P, 13 Ocak'ta Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizini çözme konusundaki isıkıntılarının İtalya'nın finans borçlanmasını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle İtalya'nın kredi notunu A'dan BBB+'ya indirmişti. Kuruluş dün artan riskler sebebiyle ülkenin bankalarının risk değerlendirmesini 3. gruptan 4. gruba çekti.

İtalya'nın kamu borcu nedeniyle dışsal finansman risklerine karşı kırılganlığının arttığını, bunun da bankaların tahvil satma yeteneğini ciddi oranda etkilediğini söyleyen S&P, "önümüzdeki yıllarda İtalyan bankalarının kârlılığının zayıf olacağını öngörüyoruz" dedi.

Bütçeleri düzenleyerek bölgenin finansal sektörünü iyileştirmeye çalışan Avrupa ülkeleri 3. yılına giren borç krizini çözmek için uğraşıyor.