Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, dünkü yüzde 7.5'lik büyüme hedefiyle birlikte aynı zamanda 2012 için beklentinin üzerinde enflasyon hedefi belirledi. Çin'in daha yüksek enflasyon hedefi, ülkeye parasal teşvik ve  hükümetin enerji gibi kaynaklarınn maliyetleri üzerindeki kontrollerini gevşetmesi için alan bırakıyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, yüzde 4 ile geçtiğimiz yıl ile tüketici fiyat endeksinde aynı oranda artış hedeflendiğini açıkladı. Bank of America Corp., Çin'in 2012'deki enflasyon hedefini yüzde 3.5; Goldman Sachs Group Inc. ise yüzde 3.1 olarak hedefleyeceği tahmininde bulunmuştu.

Çin, tüketicilerin, maliyetlerde daha fazla ağırlığı çekmesine izin vererek, enerji tüketimini artırmaya yönelik daha piyasa odaklı metodlara yöneliyor. Geçtiğimiz yıl enflasyonu kontrol edilmezse yeniden saldırıya geçecek bir "kaplan" olarak nitelemiş olan Wen, ekonomi politikasında "ince ayar" yapılacağını söyledi.

Standard Charteered Plc'nin Şanghay'daki ekonomistlerinden Li Wei, Pekin Hükümeti'nin enerji fiyatlarının yeniden şekillenmesini ve bunun için alan bırakmayı istediğine dikkat çekti.

Çin Merkez Bankası'nın akademik danışmanlarından Li Daokui se yüzde 4'lük enflasyon hedefini "konservatif" olarak niteleyerek, 2012'de enflasyonun yüzde 3 olacağını öngördü.