Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da bugün açıklanacak olan ve bölge ekonomisinin dördüncü çeyrekte küçüldüğünü göstermesi beklenen verilerin öncesinde euro, yene karşı beşinci gününde de değer kaybetti. Büyüme rakamları, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, büyümeye zarar verdiğine yönelik sinyallere bir yenisini daha ekledi.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'ın daha fazla tahvil alımına karşı olduğunu, bunun dünyanın rezerv parasının değerini düşürebileceğini söylemesinin ardından ABD doları, 16 önemli para biriminin hepsi karşısında primlendi. Avustralya doları, ülkenin merkez bankası başkanı Glenn Stevens'ın bugünkü faizleri sabit tutma kararının sonrasında, talepte zayıflama olması hâlinde faizleri indirecek alanlarının olduğunu söylemesiyle, son 1 haftanın en düşük seviyesine geri çekilti.

Euro almanın hiçbir anlamı olmadığını savunan FX Prime Corp.'un Tokyo'daki kıdemli Döviz yöneticilerinden Marito Ueda, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden ötürü Avrupa Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlı olduğunu ve para politikası vasıtasıyla ekonomiyi destekleyecek alanı bulunmadığını söyledi.

Euro, yen karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 107.56 düzeyine geriledi. Euro, dolar karşısında da yüzde 0.1 düşüşle 1.3203 seviyesine çekildi. Dolar/Yen 81.56'dan 81.46'ya gevşedi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, Euro Bölgesi'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının, 2011'in son çeyreğinde yüzde 0.3 düştüğü yönünde. Bu, bölgenin 2009'un ikinci çeyreğinden bu yana ilk düşüşe işaret edecek ve 15 Şubat'taki tahmin ile uyumlu olacak.

Avrupa Merkez Bankası'nın 8 Mart'taki para politikası toplantısında faizleri yüzde 1'de tutması bekleniyor.