Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç takasına dahil olacağını açıklamış olan özel sektör kreditörleri, ülkenin yalnızca yüzde 20 oranında tahviline sahip bulunuyor.

Özel sektörün elinde bulundurduğu toplam Yunan tahvili 206 milyar euroya karşılık gelirken, dün borç takasına dahil olacağını açıklayan 12 kreditörün elindeki Yunan kağıtlarının nominal değeri 40 milyar euroda seyrediyor.

Borç yapılandırmasında yer alacak kuruluşlar arasında National Bank of Greece SA, Alpha Bank SA, BNP Paribas SA ve Commerzbank AG gibi Yunanistan'ın en büyük özel sektör kreditörlerinden bazıları da yer alıyor.

8 Mart'a kadar devam edecek olan borç takası ile, Yunanistan'ın özel sektör elindeki borçlarının yüzde 53.5 azaltılması ve finansal piyasalarda çalkantıya sebep olarak, krizin Portekiz gibi diğer ülkelere sıçramasına neden olabilecek temerrüdün önlenmessi hedefleniyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) dün her kreditörün kendi çıkarları ve danışmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda kararlarını vermeleri gerektiğini belirtti.

IIF, yönetim komitesi üyelerinden yalnızca bir tanesinin (Landesbank Baden-Wuerttemberg) hâlâ daha teklifi kabul etmemiş olduğunu söyledi. Alman DSW yatırımcıları koruma grubu, özel sektör kreditörlerine teklifi reddetmelerini tavsiye etti.