Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bilanço büyüklüğü geçen hafta 3.02 trilyon euroya (3.96 trilyon dolar) çıkarak rekor kırdı ve Alman ekonomisinden yüzde 31 daha fazla bir büyüklüğe ulaştı.

Euro Bölgesi bankalarına krediler, 2 Mart ile biten haftada 310.7 milyar euro artarak 1.13 trilyon euroya çıktı. Bankanın bilançosu şimdi ABD merkez bankası Fed'in bilanço büyüklüğü olan 2.9 trilyon dolardan üçte bir daha fazla ve dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Almanya'nın 2.3 trilyon olan gayrı safi iç hasılasının oldukça üzerinde.

Avrupa Merkez Bankası, Aralık ayındaki 489 milyar euroluk kredinin ardından, geçen hafta bölge bankalarına, tek bir operasyon ile 529.5 milyar euro tutarında 3 yıl vadeli kredi verdi. Şirketlere ve bireylere yönelik kredilerin kilidini açmak yoluyla bölgedeki borç krizini çözmek için sağlanan bu para seli, Avrupa Merkez Bankası ile birlikte Eurosistem'i oluşturan 17 üye merkez bankasının risk varlıklarını artırdı.

Londra'da Societe Generale Euro Bölgesi baş ekonomisti Klaus Baader, "Geçtiğimiz yaz döneminden bu yana bilançoda görülen dramatik genişleme ile birlikte, AMB dünyadaki en aktif merkez bankası haline geldi" dedi ve "AMB'nin tedbirleri tamamen haklı gerekçeşere dayalı, ancak banka bilançosuna yönelik riskler konusunda uyanık olmalı ve çıkıs stratejisini düşünmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Bankaların birbirlerine para verme konusunda isteksiz olmalarından dolayı, AMB'nin ilave likidite sağlaması ve varlık alım programı dahilinde tahvil piyasasından alım yapması ile birlikte, bilanço Temmuz ortasından bu yana 1 trilyon euronun üzerinde büyüdü.