Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın anlaşmayı reddetme tehdidinin ardından Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale SA, İtalyan Assicurazioni Generali SpA ve Unicredit Spa, borç takasına katılacağını açıkladı.

Mali krizdeki Yunanistan'da maliye bakanlığı, ülkenin en büyük 6 bankasının da teklifi kabul etmeyi planladığını açıkladı. Bloomberg'in rakamlarına göre bu bankalar, Yunanistan'ın en büyük kreditörleri olmalarından ötürü, takas işleminin başarıyla tamamlanabilmesi konusunda büyük önem taşıyor.

Borç takasında yer almak için yüzde 75'lik katılım oranı şartı koşan Atina Hükümeti, yatırımcılardan yeterli oranda rıza alırsa, kreditörlere hazine tahvillerinde CAC olarak bilinen kolektif eylem kararını uygulayacağını söyledi. 8 Mart'ta uygulanmaya başlayacak olan borç takası, ülkenin özel kreditörlerin elinde bulunan borçlarını 206 milyar euro azaltmayı, dolayısıyla da piyasalarda felakete neden olabilecek ve krizin yayılmasını tetikleyebilecek temerrütün önlenmesini amaçlıyor.

Anlaşmanın uluslararası istikrarın olduğu kadar, özel sektör kreditörlerinin de çıkarına olduğuna dikkat çeken Fransız Avrupa İlişkileri Bakanı Jean Leonetti, tüm özel kreditörlerin 'daha çok kazanmak için bir miktar kaybetmenin, daha sonradan çok zarar edip hiçbir şey kazanmamaktan daha iyi olduğunu' bilmesinin gerektiğini savundu.