Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunanistan'ın kontrolsüz bir şekilde temerrüde düşmesinin, Euro Bölgesi'ne 1.3 trilyon dolarlık zarar verebileceğini, İtalya ve İspanya'yı da dış yardıma bağımlu hâle getirebileceğini söyledi.
Yunanistan'ın borç takasına dahil olmak için özel sektör kreditörlerinin Perşembe gecesine kadar vakti var. Yatırımcılar, borç takasında ellerindeki tahvillerinin neredeyse dörtte üçünü yitirecek. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, bunun, kreditörlerin alabileceği en iyi teklif olduğunu, imzalamayan kreditörlerin bile zarar yazmak zorunda kalacağını söyledi.
Analistler, IIF'nin notunun yatırımcıları borç takasına dahil etmek için bir uyarı olabileceğini belirtti. 
Reuters'ın ele geçirdiği IIF'nin 18 Şubat tarihli dökümanlarında, Yunanistan'ın kontrolsüz temerrütünün çok ciddi ve hasar verecek nitelikte sonuçları olduğu ifade ediliyor. Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin temsilcisi olan grup, oluşabilecek hasar konusunda tam bir rakam verilemesebu risklerin 1 trilyon doları aşmalarının bir hayli olası olduğunu söylüyor. 
Yunanistan'ın 20 Mart'taki tahvil itfasının gerçekleştirememesi hâlinde, ülke kontrolsüz bir temerrüde düşecek ve bu durum yatırımcıların diğer zayıf Euro Bölgesi ülkelerini hedefe çekmesine neden olabilecek. 
IIF, İspanya ve İtalya'nın da bu durumdan kaynaklanabilecek düşüşü kontrol altına alabilmek için 350 milyar euroluk dış yardıma ihtiyaç duyabileceğini belirtti. 
Anlaşma bozulursa, Avrupa Merkez Bankası da elindeki bulundurduğu Yunan tahvillerinden ötürü 177 milyar euro zarar edebilir.