Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın gayrisafi hasılasının daraldığını ve Avustralya'nın beklentinin sadece yarısı kadar büyüdüğünü gösteren raporların ardından ve Yunanistan'ın borç takası anlaşmasına ilişkin endişelerin etkisiyle Asya Borsaları üçüncü gününde de düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 1 ayın en düşük kapanışını yaptı.

Satışlarının yüzde 20'sini Avrupa'da kaydeden Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektronikleri üreticisi Sony Corp. yüzde 2 değer kaybetti. Newcrest Mining Ltd., metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 3 geriledi. China Life Insurance Co., şirketin 2011 karının yarı yarıya azalabileceğini söylemesinin ardından yüzde 4.7 düştü. Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük bankası Industrial&Commercial Bank of China Ltd., Goldman Sachs Group Inc. 'in bankanın hisselerini satma hakkı olduğunu söylemesi üzerine MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki en aktif hisse oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 124.58 puana gerileyerek 3 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Endekste yer alan 10 sektör grubunun hepsi değer kaybederken, artan her hisseye karşılık da 3 hisse düştü.

Hızlı bir rallinin ardından düzeltmenin görüldüğünü belirten Mizuho Trust&VBanking Co.'nun Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, Avrupa'daki temel trendin bankaların sermayelerini güçlendirmesine neden olmadığını söyledi. Asaoka, Yunanistan'ın 20 Mart'taki tahvil itfasına kadar piyasanın Avrupa'dan gelen haberlere duyarlı olacağını aktardı.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 değer kaybederken, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, ülke ekonomisinin, beklentilerin yarı oranı hızında büyümesi üzerine yüzde 0.7 düştü.