Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Fed yetkililerinin, yeni bir tür parasal genişleme programını değerlendirdiğini yazdı. Gazetenin, "Sterilize edilmiş tahvil alım programı" olarak ifade ettiği habere göre Fed, bankanın, parasal genişlemenin enflasyonu hızlandıracağı kaygılarını azaltırken, büyümeyi destekleyen bir tahvil alım programını hedefliyor.

Fed'in yeni planının, çok daha kısa süreli ve düşük faili tahvil alımları şeklinde yürütülebileceği öne sürülürken, bu şekilde para sirkülasyonunun sağlanabileceği, yani "sterilize edileceği" belirtiliyor.

Haberde Fed'in uzun vadeli Hazine ve Mortgage tahvilleri alacağı, burada yarattığı fazladan likiditeyi de kısa vadeli ters-repo ile piyasadan geri çekeceği ifade ediliyor.

Fed'in önümüzdeki haftaki para  politikası toplantısında yeni bir parasal genişleme programı açıklaması beklenmiyor. ABD Merkez Bankası faizleri Aralık 2008'den bu yana sıfıra çok yakın seviyede tutuyor ve büyümeyi teşvik etmek için 2.3 trilyon dolar değerinde tahvil alımı yaptı.

Fed Başkanı Ben Bernanke, geçtiğimiz hafta Kongre'de yaptığı sunumunda QE3 sinyali vermekten kaçınarak piyasaların beklentilerini geri çevirmişti. Ancak Bernanke, istihdam piyasasındaki ılımlı ilerlemelerin ortadan kalkması ve büyümenin kötülemesi hâlinde, kırılgan toparlanmayı desteklemek üzere üçüncü tur bir tahvil alım programını değerlendirebileceklerini söylemişti.