Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç takasına katılacağını açıklayan özel sektör kredilerinin artması ve Amerikan şirketlerinin işe alımları artırdığını gösteren verinin ardından New York Borsası yükseldi; önceki gün 2012'nin en sert düşüşünü kaydetmiş olan Standard&Poor's 500 Endeksi geri sıçramayı başardı.

Fed'in yeni bir tür tahvil alım programını değerlendirmesi de hisselerdeki kazançları genişletti. S&P 500 Endeksi'nde yer alan sektörlerde en çok finansal ve sanayi öne çıktı.

Bank of America Corp. ve Caterpillar Inc. yüzde 2.2'nin üzerinde değerlendi. Apple Inc., yeni iPad'i tanıtımınını ardından yüzde 0.1 yükseldi.

S&P 500 Endeksi, önceki günkü yüzde 1.5'lik düşüşünün ardından dünü yüzde 0.7 artışla 1,352.63 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.6 kazançla 12,837.33 puana ulaştı. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde 1.1 yükselerek 795.95 puana çıktı. ABD borsalarındaki işlem hacmi dün 6.1 milyar hisse ile 3 aylık  ortalamanın yüzde 9.1'in altında gerçekleşti.

"Piyasa sadece yükselmek istiyor" diyen Harris Private Bank'ın yatırım genel müdürü Jack Ablin, ADP özel sektör istihdam raporunun olumlu, Yunanistan'ın borç takasındaki katılımın da teşvik edici olduğunu belirtti. Ablin, aynı zamanda Fed'in tahvil alımlarına devam edebileceğine yönelik haberin de hisse alımlarını artırdığını söyledi.

ADP İşveren Hizmetleri'nin özel sektör istihdamının Şubat'ta 216 bin kişi arttığını açıklaması hisseleri destekledi. ADP verisi, Çalışma Bakanlığı'nın tarımdışı istihdam rakamlarını açıklamasının 2 gün öncesinde geldi. ABD'de tüketici kredileri de Ocak'ta beklentinin üzerinde gerçekleşti. Yunanistan'ın borç takasına ilişkin iyimserlik, Amerikan borsalarını yukarı taşıdı. Özel sektör kreditörlerinin yüzde 58, Yunanistan'ın borç takasına dahil olacağını açıkladı.