Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Japonya'da ekonominin ilk açıklanandan daha az daralması ve Yunanistan'ın borç takası anlaşmasını sonuçlandırmaya yaklaşması ile birlikte alıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri son üç haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, emtia fiyatları yükseldi. Yen Japonya'da cari işlemler açığının rekor seviyeye çıkmasının ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:17'de yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hareketi ile, iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 yükselirken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Japon yeni 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybederken, Güney Kore para birimi won yüzde 0.6 değer kazandı. 24 emtianın fiyatlarını takip eden S&P GSCI Endeksi, nikel, çinko ve kurşunun öncülüğünde yüzde 0.3 yükseldi. Asya'da CDS'ler düştü.

Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH), geçen yılın dördüncü çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 0.7 daraldı. Bu veri, ilk açıklandığında, ekonominin yüzde 2.3 daraldığını göstermişti. Ellerinde takas anlaşmasına uygun yaklaşık yüzde 60 oranında Yunan tahvili tutan özel sektör yatırımcılar, tarihin en büyük ülke borç yeniden yapılandırma anlaşmasına katılma konusunda anlaşmaya vardı. Bloomberg News'un anketlerine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bugün açıklanacak olan Almanya sanayi üretiminin artması ve ABD'de işsizlik başvurularının son dört yılın en düşük seviyesinde kalması bekleniyor.

Hong Kong'da Baring Asset Management Ltd.'den şef yatırım yetkilisi Marino Valensise, "Ralli için potansiyelimiz var ve piyasalar yukarı hareket edecek" dedi ve "Yunanistan şimdilik tamam. Ancak bu, uzun vadeli soruna kısa vadeli bir çözüm" değerlendirmesinde bulundu.