KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'in ilave ekonomik teşvik önlemlerini uygulayacağı spekülasyonuna ve Yunanistan'ın borçlarını yapılandırmaya yaklaşmasına dayanarak yükseldi. Bu hareketle gösterge endeks son bir haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştiriyor.

MSCI gelişen piyasa endeksi, Hong Kong saatiyle 14:52'de yüzde 0.9 kazançla 1,046.74 puana yükseldi. Hon Hai Precision Industry Co., Apple'ın yeni iPad'i tanıtmasından sonra Apple tedarikçilerinin yükselen hisselerine öncülük etti. Citic Securities Co., Shanghai Securities News'ta,  Merkez Bankası'nın nitelikli yabancı kurumsal yatırımcılar için kotayı arttırmayı düşündüğü şeklinde çıkan haberin ardından Çinli aracı kurumlarla birlikte yükseldi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre Çin, yarın, son 19 ayın en yavaş enflasyonuna sahip olduğunu ve sanayi üretimindeki büyümenin son 2 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıklayabilir. Ellerinde takas anlaşmasına uygun Yunan tahvillerinin yüzde 60'ını tutan Yunanistan özel sektör kreditörleri, takas anlaşmasına katılacaklarını duyurdu ve bu durum, Yunanistan'ı tarihin en büyük ülke borç yapılandırmasının eşiğine getirdi.

Bankgog merkezli Tisco Asset Management Co.'da yatırım baş yetkilisi Saharat Chudsuwan, "Çin hükümetinin, ekonominin daha fazla yavaşlamasının önüne geçmek için ilave gevşeme politikası uygulama kapasitesi var. Yunanistan borç çıkmazından kurtulmak için borç takasını anlaşmasını zamanında yapmalı. Dünya piyasaları için bu adeta bir saatli bomba oldu" şeklinde konuştu.

MSCI gelişen piyasalar endeksi bu yıl yüzde 14 yükselerek gelişmiş piyasalar MSCI Dünya Endeksi hisselerinin yüzde 7.8 lik kazancının üzerine çıktı. Gelişmiş Ülkeler Endeksi tahmin edilen karın 10.6 katından işlem gördü ve MSCI Dünya Endeksi için bu oran 12.7 katı seviyesinde.

Advertisement