KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı  geçen hafta 362,000'e yükseldi. Ancak bu, istihdam piyasasındaki iyileşmeyle uygun bir seviyeyi işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları 3 Mart ile biten haftada 8,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 352,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Son dört haftanın ortalamasına göre işsizlik başvuruları ise son dört yılın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor.

İşten çıkama oranı, şirketlerin çalışan sayısından sıkıntı duymadıklarını ve talep arttığında ilave alımlar yapabileceğini gösteriyor. Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdamın 210,000 artması, işsizlik oranının ise yüzde 8.3 ile son üç yılın en düşük seviyesi yakınlarında kalması bekleniyor.

New York'ta Nomura Securities International LLC konomistlerinden Jeffrey Greenberg, "İstihdam piyasasında kademeli bir iyileşme var" dedi ve "Şirketler artık daha az çalışanı işten çıkarıyor. Eksik olan, şirketlerin işe almada fazla istekli olmamaları" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 52 ekonomistin tahminleri 345,000 ile 370,000 arasında değişti. Önceki haftanın işsizlik başvuruları 351,000'den 354,000'e revize edildi.

Advertisement