Draghi: Enflasyon 2012'de % 2'yi geçecek
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, enflasyonun 2012 ylında muhtemelen yüzde 2'yi aşacağını söyledi
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, enflasyonun bu yıl, ekonomi durgunlaşsa bile, muhtemelen bankanın yüzde 2'lik limitinin üzerine çıkacağını kaydetti.
Draghi, AMB'nin, Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin 56'sının beklentisine paralel olarak, politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 1'de tuttuğu toplantının ardından Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Enflasyon oranları şimdi muhtemelen 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalacak" dedi ve fiyat risklerinin "yukarı" yönlü olduğunu sözlerine ekledi. Draghi, geçen ay yaptığı açıklamada, enflasyon görünümüne yönelik risklerim büyük ölçüde dengeli olduğunu kaydetmişti.
Avrupa Merkez Bankası'nın son ekonomik projeksiyonları, enflasyonun 2012 yılında ortalama yüzde 2.4 olacağını gösteriyor. Bankanın, 2 Aralık'taki açıklamasında, enflasyon tahmini yüzde 2 seviyesindeydi. AMB ayrıca, Euro Bölgesi ekonomisinin aynı dönemde yüzde 0.1 daralabileceğini kaydetti. Önceki tahmin yüzde 0.3 büyümesi yönündeydi.
Ülke borç krizi büyümeyi tüm Euro Bölgesi'nde olumsuz etkiliyor ve bankaların kredi verme konusunda isteksiz olmasına neden oluyor. Avrupa Merkez Bankası, kredi daralmasını önlemek için bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.31 trilyon dolar) üzerinde para vermesinin ardından, şimdilerde, 17 üye ülkenin en az altısının resesyon yaşadığı ortamda, enflasyon üzerinde yukarı baskı oluşturan yükselen petrol fiyatları ile mücadele etmek durumunda kalıyor.
Ekonomilerin ayrışmalarından dolayı, Avrupa Merkez Bankası'nın ortak bir para politikası belirlemesi güç hale geliyor ve bankanın politika adımlarının etkisi azalıyor. Bloomberg anketine göre, ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın en azından 2013 yılının üçüncü çeyreği boyuncaya kadar faizleri sabit tutmasını bekliyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, eldeki verilerin Euro Bölgesi ekonomisinde istikrar işaretlerini teyit ettiğini, ancak ekonomik görünüm için hala aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu söyledi.
Draghi, AMB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetlerin görünümü için daha önce öngördükleri değerlendirmenin Şubat ayı başından bu yana elde edilen verilerce doğrulandığını belirtti. Draghi, ''Eldeki veriler Euro Bölgesi ekonomisinde istikrar işaretlerini teyit ediyor. Buna rağmen ekonomik görünüm için hala aşağı yönlü riskler söz konusu'' dedi.
Enerji fiyatlarında ve dolaylı vergilerdeki artışın muhtemelen enflasyon oranını 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde seyretmesine yol açacağını, enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirten Draghi, fiyat gelişmelerinin fiyat istikrarına uygun sürmesini beklediklerini vurguladı.
Euro sisteminde son aylarda standart dışı para politikası önlemlerinin uygulandığını hatırlatan Draghi, AMB'nin özellikle iki kez düzenlediği 3 yıl süreyle Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'nu da (LTRO) içeren bu önlemlerin geçen yıl son çeyrekteki olağanüstü koşullar temelinde alındığını kaydetti.
''Bu önlemlerin ilk etkileri olumlu'' diyen Draghi, birçok Euro Bölgesi ülkesinde alınan mali konsolidasyon ve yapısal reformların yanı sıra daha güçlü bir Euro Bölgesi ekonomik yönetimi yapısına doğru ilerlemenin son aylarda finansal ortamdaki önemli iyileşmeye katkı sağladığını vurguladı.
Draghi, ''3 yıl vadeli LTRO düzenlemesi Euro Bölgesi'nde özellikle borç verme faaliyetleri ve finansal piyasalarda devam eden istikrar daha fazla destek sağlayacak. Tüm standart dışı para politikası önlemleri doğası gereği geçici. Dahası, orta vadeli fiyat istikrarı için potansiyel yukarı yönlü riskleri aşmada gerekli tüm araçlar tamamıyla mevcut'' diye konuştu.
-Ekonomik büyüme-
Euro Bölgesi'nde geçen yıl son çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 0,3 daraldığını hatırlatan Draghi, son ekonomik veriler faaliyetlerin istikrarına işaret ettiğini, buna rağmen istikrarın hala düşük seviyede seyrettiğini bildirdi.
Draghi, şöyle devam etti:
''İleriye baktığımızda bu yıl Euro Bölgesi'nde ekonominin aşamalı olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz. Ekonomik faaliyetler için görünümün dış taleple, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve bölgedeki finansal sektörün daha iyi işlemesini sağlamak için alınan önlemlerce desteklenmesi gerekiyor.
Ancak Euro Bölgesi borç piyasalarında süren gerilimler ve bunun kredi koşulları üzerindeki etkilerinin yanı sıra finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltmeleri sürecinin büyüme hızına sekte vurmaya devam etmesi öngörülüyor.''
AMB'nin Mart 2012'deki makro ekonomik tahminlerinin Euro Bölgesi ekonomisinde bu yıl yüzde 0,5 daralma ile yüzde 0,3 büyüme arasında bir değişim beklendiğini gösterdiğini söyleyen Draghi, 2013 yılında ise ekonominin yüzde 0-2,2 aralığında büyüyeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Euro Bölgesi ekonomisinin görünümünün aşağı yönlü riskler içerdiğini belirten Draghi, bu risklerin özellikle bölgedeki borç piyasasındaki gerilimlerin yoğunlaşması ve bunun bölgenin reel ekonomisine potansiyel olarak yayılmasıyla ilişkili olduğuna dikkati çekti. Draghi, aşağı yönlü risklerin aynı zamanda emtia fiyatlarındaki artışla da bağlantılı olduğuna işaret etti.
-Enflasyon-
Avrupa istatistik kurumu Eurostat'ın, şubat ayında yıllık enflasyonu yüzde 2,7 olarak açıkladığını hatırlatan Draghi, enflasyonun, son zamanlarda artan enerji fiyatları ve açıklanan dolaylı vergilerdeki artıştan kaynaklı muhtemelen bu yıl yüzde 2'nin üzerinde kalacağını belirtti.
Emtia için vadeli fiyatlar temelinde gelecek yılın başında enflasyonun yüzde 2'nin altına düşmesini beklediklerini kaydeden Draghi, bu yıl enflasyon oranının yüzde 2,1 ile yüzde 2,7 ve gelecek yıl ise yüzde 0,9 ile yüzde 2,3 aralığında olacağını öngördüklerini ifade etti.
Finansal koşullardaki iyileşme işaretlerini takiben, bankaların direncini güçlendirmelerinin elzem olduğuna işaret eden Draghi, bankaların güçlü bilançolarının ekonomi için uygun kredi olanağı sağlamanın önemli bir unsur olacağını vurguladı.
Draghi, hükümetlere, sürdürülebilir büyüme, güvenin sağlanması ve rekabet edebilirlikte uygun koşullar yaratmak için sağlam mali pozisyonlar ve yapısal reform gündemini uygulamakta daha fazla ilerleme kaydetmelerinin aciliyetine işaret etti.
Euro Bölgesi'nde birçok hükümetin mali konsolidasyonun sağlanması konusunda ilerleme kaydettiğini ifade eden Draghi, devam eden kapsamlı mali konsolidasyon ve bütün taahhütlerin yerine getirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
Öte yandan Draghi, Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.