Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'ın borç takasında mutlu sona yaklaştığına dair iyimserlik ve Almanya sanayi üretiminin tahminlerin üstünde çıkması ile piyasalar bugün baharı yaşadı, AMB gösterge faizi değiştirmeden yüzde 1 oranında sabit bırakırken Başkan Draghi ise ivme kazanan ekonomi nedeniyle enflasyonun yüzde 2'nin üstüne çıkabileceğini açıkladı

-Piyasalar

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 kazançla 2,419.73 puana çıktı. Endeks son 3 günde yüzde 2.7 gerilemişti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 artışla 2,638.29 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.7 kazançla 104.85 puandan kapandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2 kazançla 9,768.96 puana çıktı. Daha kapsamlı Topix endeksi yüzde 1.6 tırmanarak 836.16 puan oldu. Endekste düşüş kaydeden hisselerin 3 katı hisse değerlendi. Endeksteki işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 üzerinde seyretti.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi 3 ocak tarihinden beri en büyük yükselişi göstererek yüzde 1.5 artışla Londra'da yerel saatle 16.34'te 264.12 seviyesine yükseldi. Endeks, ABD özel sektör istihdamının geçtiğimiz ay ivme göstermiş olması sebebi ile dün yüzde 0.6 artış kaydetmişti. Avrupa Merkez Bankası'nın bölgenin bankalarına 3 yıllığına 1 trilyon eurodan daha fazla parasal genişlemeye gitmesi ile endeks bu yıl yüzde 8 yükseliş gösterdi.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 14.09'da yüzde 0.91 artışla 1,364.89 seviyesine ulaştı. Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.51 sıçrayarak 12,902.30 seviyesine geldi. Nasdaq 100 ise yüzde 1.09 çıkışla 2,967.73 seviyesine yükseldi.

 

-Yunanistan'da borç takası yüzde 60'a yaklaştı

Yunanistan özel sektör kreditörlerinin yüzde 60'a yakın bir oranı borç takasında yer almayı kabul ederek, ülkeyi tarihin en büyük borç yapılandırmasının eşiğine taşıdı.

Çoğunluğu emeklilik fonlarından oluşan Yunanistan'ın en büyük bankaları ve aralarında Alman Commerzbank AG, Fransız BNP Paribas SA ve İtalyan Assicurazioni Generali SpA'nın da yer aldığı 30'un üzerinde Avrupalı bankalar teklifi kabul etti. Bloomberg'in rakamlarına ve hükümetin açıklamalarına göre bu oran, borçları toplamda 124 milyar euro azaltıyor. Euro, Asya'daki işlemlerde değer kazandı.

 
-AMB faizi rekor düşük seviyede tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bugünkü toplantısında, enflasyonun tekrar radar ekranında belirmesi ve bunun da ekonomiyi destekleme çabalarını daha karmaşık hale getirmesi ile birlikte, politika faizini rekor düşük seviyede tuttu. AMB politika yapıcıları, gösterge faizi yüzde 1'deki rekor düşük seviyede bırakmayı kararlaştırdı. Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin 56'sı AMB'nin faizi değiştirmemesini bekliyordu.


-Draghi: Enflasyon 2012'de % 2'yi geçecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, enflasyonun bu yıl, ekonomi durgunlaşsa bile, muhtemelen bankanın yüzde 2'lik limitinin üzerine çıkacağını kaydetti.

Draghi, Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Enflasyon oranları şimdi muhtemelen 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalacak" dedi ve fiyat risklerinin "yukarı" yönlü olduğunu sözlerine ekledi. Draghi, geçen ay yaptığı açıklamada, enflasyon görünümüne yönelik risklerin büyük ölçüde dengeli olduğunu kaydetmişti.

-Almanya'da sanayi üretimi beklenenden iyi çıktı

Almanya'da sanayi üretimi Ocak ayında, Aralık ayındaki düşüşün ardından, inşaat aktivitelerindeki sıçramanın etkisi ile beklenenden daha hızlı bir artış gerçekleştirdi. Sanayi üretimi Ocak ayında, revize rakamla yüzde 2.6 düşüşün yaşandığı Aralık ayına göre yüzde 1.6 arttı. Aralık ayı sanayi üretiminin revize edilmeden önceki düşüşü yüzde 2.9'du. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin Ocak ayında yüzde 1.1 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi yılın ilk ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 arttı.


-İngiltere MB varlık alım programını değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası, Avrupa borç krizi sırasında, ekonomiye destek için önceki toparlanma işaretlerine bakarak, varlık alım programını değiştirmedi. Mervyn King başkanlığındaki dokuz üyeli Para Politikası Komitesi, Bloomberg News'un anketine katılan 45 ekonomistin beklediği üzere, 325 milyar sterlin (512 milyar dolar) tutarındaki varlık alım programını değiştirmedi. Komite varlık alım programını geçen ay 50 milyar sterlin artırmıştı. Banka ayrıca, bu programı, yeni çeyrek dönem tahminlerini açıklayacağı Mayıs ayı başında tamamlamayı planlıyor.

-Yunanistan'da her 5 kişiden 1'i kayıtlı işsiz

Yunanistan, borç takasında sona doğru yaklaşadursun Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) verilerine göre, bir önceki yılın aralık ayında yüzde 14,8 olan işsizlik Aralık 2011'de yüzde 21 olarak ölçüldü. İşsiz sayısının bir yıl içinde 300 bin kişi arttığı ve 1 milyon 33 bin 507'e ulaştığı açıklanırken özellikle genç nüfusta iki kişiden birinin işsiz olduğu kaydedildi.ELSTAT, çalışan nüfusun ise 3 milyon 899 bin 319 olduğunu açıkladı.


-ABD'de işsizlik başvuruları iyileşmeye uygun yükseldi

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı  geçen hafta 362,000'e yükseldi. Ancak bu, istihdam piyasasındaki iyileşmeyle uygun bir seviyeyi işaret ediyor. İşsizlik başvuruları 3 Mart ile biten haftada 8,000 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 352,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Son dört haftanın ortalamasına göre işsizlik başvuruları ise son dört yılın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyor.