Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in enflasyonu son 20 ayın en düşük seviyesine gerileyerek, politika yapıcılara, yatırım ve ihracatta zayıflamanın olduğu zamanda teşvik alanı yarattı.

Resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre tüketici fiyatları Şubat ayında yüzde 3.2 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 35 ekonomistin medyan tahmini, enflasyonun yüzde 3.4 hızlandığı yönündeydi. Tüketici fiyatları Ocak'ta da yüzde 4.5 artış kaydetmişti. Yılın ilk 2 ayındaki rakamlar ise Çin'in 1 haftalık yeni yıl tatilinden ötürü sapmaların görüldüğü bir dönem oluyor.

Yavaşlayan enflasyonun Komünist Parti'yi parasal genişlemeye teşvik edeceği yönündeki spekülasyon ve Citigroup Inc.'in bankaların munzam karşılık oranlarının bu ay düşürülebileceğini söylemesi üzerine Asya Borsaları yükseldi. Pekin Hükümeti'nin aynı zamanda ücretleri artırmak ve enerji ile su gibi kaynaklardaki fiyat kontrollerini gevşetmek için alanının artmış olabileceği düşünülüyor.

Çin'in büyümedeki aşağı yönlü risklere odaklanması gerektiğine dikkat çeken Hong Kong'taki HSBC Holdings Plc'nin Asya ekonomileri araştırma bölümü eşbaşkanı Qu Hongbin, Asya devinin bu rakamlara karşı harekete geçmesinin gerektiğini savunarak, "zaten geçeceklerini" düşündüğünü söyledi. Qu, merkez bankasının Haziran'a kadar munzam karşılıklarda 2 indirim yapacağını öngördü.

Üretici fiyatlarında ise Şubat'ta bir değişiklik görülmedi.