Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Demir ve kömür teslimatlarındaki zayıflamanın, son 3 yılın en sert düzeyine işaret eden Avustralya'nın ihracatındaki düşüşü daha da derinleştirmesiyle, maden odaklı Avustralya, 11 ayın ardından ilk kez dış ticaret açığı verdi. Rakamların ardından Avustralya doları değer kaybetti.

Sidney'deki istatistik ofisi tarafından açıklanan rakamlara göre ithalat, ihracatın 673 milyon Avustralya doları (715 milyon dolar) üzerinde geldi. Bu rakam Aralık'ta 1.33 milyar Avustralya doları olarak gerçekleşmişti. Ülke, Mart 2010'dan bu yana en büyük dış ticaret açığına işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, ülkenin dış ticarette 1.5 milyar Avustralya doları açık vereceği yönündeydi.

Dış ticaret açığı, son çeyrekte ekonominin yavaşlaması ve istihdamın azalmasının ardından, son 2 ayda faiz indirimlerine ara veren Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın üzerindeki faizkeri indirme baskısını artırıyor.

Avustralya doları bu yıl BHP Billiton Ltd. gibi şirketlerin projelerinin etkisiyle değerlendi. Bugünkü veriler, Avustralya'nın yurtdışındaki satışlarının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan Çin'e yapılan ihracatların yüzde 23 düştüğünü gösterdi.

Rakamların oldukça kırılgan olduğunu belirten JP Morgan Chase&Co.'nun Sidney'deki ekonomistlerinden Ben Jarman, Avustralya Merkez Bankası'nın gneişleme politikasını sürdürmesi gerektiğini söyledi.