Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerinin tahvil takasına katılımındaki başarıyla bir belirsizlik kaynağının ortadan kalktığını söyledi.

Gurria yaptığı yazılı açıklamada, tahvil takasındaki başarının Yunanistan'a, ekonomik büyümeyi teşvik, rekabet gücünü artırma ve borcunu kontrol altına alma girişimine odaklanma imkanı vereceğine dikkati çekerek, reformların uygulanmasında kaydedilecek ilerlemelerin de güvenin sağlanmasına katkı yapacağını vurguladı.

Bugüne kadar yapılan en kapsamlı tahvil takası anlaşması, derin bir resesyonda olan Yunanistan'a borcunu ciddi bir oranda azaltma imkanı sunuyor.

Yunanistan'ın, perşembe akşamı ellerinde Yunan tahvili bulunan özel sektör kreditörlerinin yüzde 85,8'i ile tahvil takası konusunda vardığı anlaşmaya göre, ülkenin özel sektör kreditörleri, ellerindeki tahvilleri nominal değerleri üzerinden yüzde 53,5 kayıpla, daha uzun vadeli ve düşük faizli yenileriyle değiştirecek. Kreditörlerin reel kaybı yüzde 70 olacak.

Öte yandan Yunanistan İstatistik Kurumunun (ELSTAT) önceki gün yaptığı açıklamaya göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 oranında daraldı.