Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın Ocak ayı makina siparişleri, şirket yatırımlarının, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin geri sıçrama yaparak, yeniden büyümeye dönmesine yardımcı olacağının sinyalini veriyor.

Bakanlar Kurulu Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, gelecekteki sermaye harcanalarının göstergesi olan makina siparişleri Ocak'ta aylık bazda yüzde 3.4 arttı. Beklenti, yüzde 2.3 artış, Aralık ayı rakamları ise yüzde 7.1 düşüş şeklindeydi.

Yunanistan'ın kurtarma paketini garantilemesinin Avrupa'dan gelen Japon ihracatları taleplerini desteklemesi üzerine Nikkei 225 Endeksi 9 Mart'ta 7 aydan bu yana ilk kez 10 bin puanı aştı. Şubat'ın başından bu yana yende görülen zayıflamanın Panasonic Corp. ve Sony Corp. gibi ihracatçılara yardımcı olması ve ekonominin de depremin bir yıl sonrasında yeniden inşalar sayesinde desteklenmesi bekleniyor.

Küresel imalat faaliyetlerinin hız kazanmaya başladığını, bunun da Japonya'nın sermaye yatırımlarını olumlu etkilediğini belirten Tokyo'daki BNP Paribas'ın ekonomistlerinden Hiroshi Shiraishi, Asya'nın diğer bölümlerinden ve ABD'den gelen taleplerin de arttığını söyledi.

Nikkei 225 endeksi, raporun ardından Fanuc Corp. ve Tokyo Electron Ltd. gibi makina üreticisi şirketlerin değerlenmesiyle yüzde 0.4 yükseldi. Yen, dolar karşısında Tokyo'da 9:50 itibariyle 82.25'ten işlem gördü. Yen, Ekim ayında 75.35 düzeyinden savaş sonrası zirvesine işaret etmesinden bu yana yüzde 7 değerlendi.