Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de ihracatların beklentinin altında büyümesinin, Japonya'dan gelen ve makina siparişlerinde sıçramaya işaret eden ve ABD'den gelen olumlu istihdam rakamlarını gölgelemesi sonucunda Asya Borsaları düşerek, son 3 günün ilk geri adımını kaydetti.

Satışlarının yüzde 95'ini Çin'den alan Wal-Mart Stores Inc.'in tedarikçilerinden Li&Fung Ltd., Hong Kong'ta yüzde 2 değer kaybetti. Güney Kore'nin 1 numaraları tüketici elektronikleri ihracatçısı Samsung Electronics Co., Apple Inc.'in, şirketin patent davasında mahkeme kurallarını ihlal ettiğini iddia etmesinin ardından yüzde 1.1 düştü. Hong Kong'taki demiryolu hisseleri, Çin'deki hızlı demiryolunun çöktüğü haberinin ardından dibe vurdu. Buldozer ve vinç üreticisi Hitachi Construction Machinery Co. yüzde 1.2 değerlendi.

Çin'in ihracat rakamlarının çok zayıf olduğunu, perakende büyümesiyle birlikte düşünüldüğünde Pekin Hükümeti'nin ekonomiyi canlandırmak için bir şeyler yapmasının gerektiğini savunan Richland Capital Management Ltd.'ın yönetici direktörü Alex Au, genel olarak küresel ekonomik yavaşlamanın eskisi kadar kötü olmadığını belirterek, ABD'deki ilerleme sinyallerini örnek gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 126.46 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her 4 hisseye karşılık 5 hisse yükselirken, 2 sektör grubu hariç hepsi geri adım attı.

Nikkei 225 Endeksi, Japonya'nın makina siparişlerinin Ocak'ta geri sıçramasının ardından yüzde 0.3 yükseldi.

Hitachi Contruction yüzde 1.2 artışla 1,799 yenden fiyatlanırken, Japon sanayi robotları üreticisi Fanuc Corp. yüzde 0.2 kazançla 14,750 yene çıktı.