Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Farklı kıtalarda farklı beklentiler yaratılırken yeni hafta Asya etkisinde başlıyor.

ABD’DE YOĞUN HAFTA

Ekonomiye ilişkin haberlerin ve yeni parasal hamlelere ilişkin fiillerin takip edileceği ABD’de bir de FED’den FOMC (Para Politikası Kurulu) toplantısı gerçekleşecek. Cuma günü açıldığı ilk andan itibaren zayıflayan ABD Borsaları beklentilerin üzerinde gelen ve 4. Ay da 200 bin noktasının etrafında açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisiyle yeni tur parasal genişleme umutlarını törpülemek zorunda kaldılar. Bu beklenti Dolar pozitif algılanırken, riskli varlıklara da satışlar geldiği görüldü. S&P 500 Endeksi % 0.36 artışla 1.370 puandan günü tamamlarken Dow Jones ise % 0.11 yükselerek 12.922 puana tırmandı. Dow Endeksi gün içinde 12.969 seviyesini test ederken S&P 500 ise 1.375’e kadar yükseldi. ABD 10 yıllıkları ise güne % 2.0174 bileşikten başlıyor. Asya haberlerinin etkisindeki S&P vadeli kontratları % 0.37 düşüşteler.

AVRUPA’DA SÜREÇ İŞLİYOR

Yunanistan’a ilişkin beklenen gelişmeler sürpriz olmadan ilerlerken, belki de uzun süre sonra Avrupa’da süreç beklendiği gibi geçiyor. 177 milyar Euro değerindeki Yunan tahvillerini takas edecek yatırımcılar için bugün takas günü olacak. Yabancı kanunlara göre ihraç edilmiş bonolarda ise takas süresi ay sonunu bulacak. Avrupalı Maliye Bakanları bugün telekonferans yoluyla toplanıp ikinci Yunan yardımı için final niteliğindeki onayı verecekler. Böylelikle ülke 20 Mart’taki 14.5 milyar Euro değerindeki bono itfasını gerçekleştirebilecek. Uzun vadeli resmi hayli gri olan ve Euro Bölgesi'nin ilk borç yapılandırmasına imza atan ülkenin bundna sonraki performansı yakından izlenecek. Haftasonu CDS (Kredi Temerrüt Takası) piyasası düzenleyicisi konumundaki ISDA tarafından yatırımcıların gönüllü olanlarının dışında da Yunan bono takasına katılmaları bir ‘Kredi Olayı’ kabul edildi ve CDS’lerin çalışacağı kararı verildi. Buna göre elinde Yunanistan’ın kredi güvenliğine karşı koruma olan net 3.2 milyar Dolar sahibi paralarını alarak risklerini bertaraf etmiş olacaklar. Yeni haftaya Dolar’a karşı düşük başlayan Euro’da CFTC verilerin göre kısa pozisyonlar % 3 artmış durumda ve 19 milyar Dolar’I bulmuş vaziyette Kısa pozisyon bir varlığın düşeceği yönünde alınan pozisyon anlamına geliyor.

ASYA’DA ÇİN DAMGASI

Sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi ekonomik verileri zayıf kalan Çin’de Şubat ayı Dış Ticaret Rakamı da beklentileri hayli aştı. İthalatın, ihracatı farklı şekilde geride bıraktığı ayda açık 31 milyar Dolar’I geçti. Hem dış talepteki zayıflığı yansıtan hem de yumuşayan ülke ekonomisine örnek olarak gösterilen gelişmeler sonrası Merkez Bankası (PBOC)’dan gevşeme beklentileri kuvvetlendi. Japonya’da ise makine siparişleri tahminlerin üzerinde arttı. Japon hisseleri güne artıda başladılar. Günün devamında ise PBOC Başkanı Zhou Xiaochuan’dan gelen açıklamalar boğalara ikinci darbeyi vurdu. İki kez zorunlu karşılıklarda gidilen indirimin para politikasında gevşeme anlamına gelmediğini söyleyen başkanın açıklamalarının ardından MSCI Asya Endeksi % 0.7 ekside işkem görüyor. Nikkei 225 Endeksi % 0.4 düşüşte, Şanghay Bileşik Endeksi ise % 0.32 geriliyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.31 gerilerken Japon Yeni riskten kaçan yatırımcılara kucak açıyor, Dolar / Yen 82.21’de. Cuma günü zorunlu karşılıklarda 75 baz puan indirime giden ve göstergeyi % 4.75’e getiren Hindistan’da olumlu hava sürüyor. Bu hareketle piyasaya 9.6 milyar Dolar sürüleceği beklenirken Sensex Endeksi % 0.34 primli.

İÇERİDE CARİ DENGE BEKLENİYOR

Dolar’daki kuvvetlenmenin devam etmesi ile riskli varlıklar gerilerken Çin ekonomik verileri ise Gelişen Piyasalar’I vuruyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu grupta % 0.8 gerilemeyle Rus Rublesi başı çekerken değişim göstermeyen İsrail Şekeli ve TL Sepet Kur dikkat çekiyor. Sepet Kur 2.0667’den fiyatlanırken Dolar / TL 1.7885’te. Cuma günü hafif satışlarla kapanan gösterge bonoda faiz % 9.20 seviyesini zorladı. Günün beklenen verisi ise geçen ay 6.6 milyar Dolar olarak açıklanan ve Ocak ayında 5.5 milyar Dolar olması beklenen Cari İşlemler Dengesi olacak. En yüksek seviyenin görüldüğü düşünülen veri için bundan sonra özellikle faturayı kabartan enerji fiyatları izlenecek. İMKB 100 Endeksi ise Cuma günü alımların ardından gelen realizasyonlarla tamamladı. % 0.66 gerileye İMKB 100 Endeksi kapanışı 59.280 puandan yaptı. Toplam hacmin arttığı günde banka hisseleri % 0.88 gerilerken sanayi sektöründe % 0.85 düşüşle benzer seyir yaşandı. Bugün beklenen veri akışı şu şekilde :

- TCMB Ocak ödemeler dengesi 10:00 Aralık ayında cari açık -5,19 milyar $ idi
- İngiltere'de 4.çeyrek cari işlemler dengesi açıklanacak 11:30 Önceki: -15,2 milyar £
- Yunanistan'da Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: -4,3%
- Portekiz'de Şubat ayı TÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 0,5%
- Trabzonspor'un Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek 17:00
- ABD'de Şubat ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak 21:00 Önceki: -27,4 milyar $

Gökhan Şen


Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net