Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin'de, ekonomide yavaşlamanın derinleşmekte olduğunu işaret eden verilerin ardından düştü. Bu hareket ile birlikte, gösterge endeks son 3 ayın en büyük haftalık düşüşünü genişletti.

Güney Kore'nin bir numaralı tüketici elektroniği ihracatçısı Samsung Electronics Co., yüzde 1.6 geriledi ve Çin'i en büyük ihracat pazarı olarak gören LG Chem Ltd., Seul'da, yüzde 3.6 değer kaybetti. China Railway Construction Corp., Hubei şehrinde henüz açılmamış olan hızlı tren hattının bir bölümün çökmesinden sonra Şanghay'da yüzde 1.8 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geçen hafta yüzde 1.9'luk kaybının ardından, Hong Kong saatiyle 15:14'de yüzde 0.6 kayıpla 1,053.73 puana geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 düştü ve Tayvan'da Taiex Endeksi Asya'daki en yüksek düşüşü gerçekleştirdi ve yüzde 1.1 geriledi. Hindistan'da Sensex, Merkez Bankası'nın banklara uyguladığı zorunlu karşılık oranını beklenmedik bir şekilde düşürmesiyle yüzde 0.5 artarken, Vietnam'da VN Endeksi yüzde 1 oranında düştü.

Seul merkezli Woori Asset Management Co. fon yöneticilerinden Kang Seok Hoon, "Denizaşırı ticaretin önemli Asya ekonomilerinde kaydadeğer bir toparlanma sürecine girmesini beklemek bir süre için zor görünüyor. Hindistan'ın büyümesini desteklemek adına gevşeme için yeterli alanı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 15 artarak MSCI Dünya Endeksi'nin yüzde 8.7 lik yükselişini geçti. Gelişmekte olan ülkelerin endeksi tahmin edilen kazancın 10.7, gelişmiş piyasalar endeksi ise 12.9 katından işlem gördü.