Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 2013 yılı sonunda kamu açığının yüzde 3'e düşürülmesi hedefinin ''zorunluluk'' olduğunu bildirdi.

İspanyol hükümetinin, borçlarını ödeyebilmesi için özerk yönetim ve belediyelere vereceğini açıkladığı 35 milyar euroluk ödeme planının tanıtımı bugün Başbakan Rajoy tarafından yapıldı.

''Kamu açığını düşürmek gereklilik ve zorunluluktur. İspanya, AB'ye olan vaatlerini yerine getirme niyetindedir'' diyen Rajoy, 2012 yılındaki kamu harcamalarının 2011'e oranla yüzde 4,2 daha az olacağını söyledi. İspanya'nın rızasıyla Avrupa Birliği ile varılan anlaşma gereği 2013 yılı sonunda kamu açığının yüzde 3'e indirilmesi gerektiğini kaydeden Rajoy, 2012 yılında ise kamu açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 5,8'e indireceklerini, 30 Mart'ta Meclis'te onaylanması öngörülen 2012 yılı bütçesinde de buna atıfta bulunulacağını ifade etti. Rajoy, kısıtlamalar kapsamında bakanlıkların harcamalarının yüzde 12 azaltılacağını da kaydetti.

Rajoy, ''İspanya her yıl, gelirinden 90 milyar euro daha fazla harcayamaz. Kamu bütçe açığını adil ve akıllı bir şekilde düzeltmek gerekiyor çünkü piyasalarda zor bir durum yaşıyoruz'' dedi. 35 milyar euroluk ödeme planının İspanya demokrasi tarihinde örneğinin bulunmadığını savunan Rajoy, bu zamana kadar yapılmayan ödemelerin likit problemine neden olduğunu, istihdamı olumsuz yönde etkilediği vurguladı. Rajoy, ''Bu kabul edilemez, insanların ödeme yapmadığı bir ülkede yaşanamaz. Yerel yönetimler örnek olmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

''Reformların olduğu bir yasama dönemi olacak'' diyen İspanya Başbakanı, ''Aciliyet gerektiren konular var, aciliyetin dışında ekonomimizi modernleştirmek zorundayız. Daha açık, küresel bir dünyada yaşıyoruz ve rekabet etmek lazım'' şeklinde konuştu.