Maliye Bakanları yine Yunanistan için toplandı
Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ı kurtarma paketine nihai onay için toplandı
Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketine nihai onay için toplandı.
Atina'nın geçen haftaki başarılı tahvil takasında özel bankalara borcunun yaklaşık 100 milyar eurosunu silmesi, kurtarma paketinin önünü açmıştı.
Uluslararası Para Fonu'nun da 18 milyar euro katkıda bulunacağı ikinci kurtarma paketiyle Yunanistan'ın 3 yıl boyunca finansman ihtiyacı karşılanacak.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, basına yaptığı açıklamada, ''Yunanistan'ın birgün üçüncü kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini kimsenin gözardı etmediğini'' dile getirdi.
Schauble, Yunanistan'ın sadece kurtarma paketi için öngörülen ekonomik programı bütünüyle uygulayarak ekonomisini toparlayabileceğini söyledi.
İkinci kurtarma paketi karşılığında uygulamayacağı ekonomik program başarılı olursa 2020 yılında kamu borcunu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120,5'ine indirecek olan Yunanistan'ın 5 yıldır küçülen ekonomisi ve yüzde 20'ye dayanan işsizlik oranı alarm veriyor. Ülkede nisan ya da mayıs ayında öngörülen seçimlerde AB IMF paketine karşı çıkan küçük partilerin oy patlaması yapması bekleniyor.
Euro Bölgesi maliye bakanları, İspanya'nın hedeften sapan bütçe açığını ve Portekiz'in ekonomik programındaki gerçekleşmeleri de görüşecek.
İspanya, AB Komisyonu'yla koordinasyon için yüzde 4,4 olarak belirlediği 2012 yılı bütçe açığı hedefini geçen hafta yüzde 5,8'e yükseltince dikkatleri çekmişti.
İşsizlik oranında yüzde 24,3'le AB rekorunu elinde bulunduran İspanya'nın geçen yılki bütçe açığı da yüzde 6 hedefini hayli aşarak yüzde 8,5 olarak açıklanmıştı.
AB'de yeni Yunanistan olmasından korkulan İspanya'nın kurtarma paketine ihtiyaç duyması halinde Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde büyük ekonomilerin de tehdit altına girdiği yeni bir dönemin kapısı açılacak.
Öte yandan Euro Bölgesi ve IMF'nin geçen yıl 78 milyar euroluk kredi paketiyle kurtardıkları Portekiz'den gelen kötümser ekonomik veriler, Yunanistan örneğinde olduğu gibi bankaların bu ülke için de borç takasına zorlanabilecekleri ihtimalini güçlendiriyor.