Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı hükümetler, bölgedeki borç krizinin yeniden canlanmasını önlemeye yönelik daha sıkı mali disiplin kuralları kapsamında İspanya'ya daha sert harcama kesintisi yapması çağrısında bulundu.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, ülkesinin bu yılki bütçe açığı hedefini yükseltmesinin 10 gün sonrasında Euro Bölgesi Maliye Bakanları İspanya'yı 2012 bütçesinde yüzde 0.5 ekstra harcama kesintisi yapmasını talep etti.

Brüksel'de Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına başkanlık yapan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Rajoy'un 2012 için yüzde 5.8 olan borç/GSYH oranı hedefini "ölü" olarak niteledi. İspanya diğer yandan Euro Bölgesi'nin 2013'e ait yüzde 3'lük borç/GSYH hedefini teyit etti ve Juncker da teyitin çok daha önemli olduğunu belirterek, "aklımızda bulundurmamız gereken oran bu olmalı" dedi.

Avrupalı hükümetler, birçok kez ihlal edilen ve bütçe açığı sınırlarının cezası kalmasıyla sonuçlanan "istikrar paktı"nın aksine, Aralık ayında yürürlüğe giren bütçe disiplini kurallarının uygulandığını göstermeye çalıştığı da dikkat çekti.

İspanya'nın üzerindeki baskı, bakanların Yunanistan'ın 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini onaylamasının ardından 2 yıldır devam eden borç krizinde aşama kaydedildiğine işaret etmesiyle arttı.

Aralık'tan bu yana başbakanlık görevini yürüten Rajoy, 2 Mart'taki liderler toplantısında ülkesinin yüzde 4.4'lük ilk borç/GSYH hedefinin, "İspanya'nın vermesi gereken bir karar" olduğunu söyleyerek, Avrupa Birliği'nde görüş ayrılığına neden olmuştu.