Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Şubat ayında son beş ayın en hızlı artışını gösterdi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinin yukarı yönde kıpırdadığını işaret ediyor.

Perakende satışlar Şubat ayında yüzde 1.1 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 81 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre de bu verinin yüzde 1.1 artması bekleniyordu. Bu veri önceki ay, yukarı yönde revize edilmiş rakamla yüzde 0.6'lık bir artış göstermişti. Revize öncesi artış yüzde 0.4 düzeyindeydi. Talep, oto bayiileri ve giyim kuşam mağazaları dahil, 13 sanayi esiminin 11'inde artış gösterdi.

Gap Inc. ve Target Corp. gibi mağaza zincirlerinde geçen ay satışların tahminlerden daha iyi çıkması, iyileşen istihdam piyasasının, ekonominin en büyük kısmı olan tüketici harcamalarını artırdığını işaret ediyor. Ancak istihdamdaki artışla birlikte ücretlerde görülen sınırlı yüjkselişler, bugün muhtemelen faizleri düşük tutma taahhütlerini yineleyecek olan Fed yetkililerini tatmin etmeyebilir.

Stamford, Connecticut'ta RBS Securities LLC ekonomistlerinden Omair Sharif, "Tüketiciler makul adımlarla harcama yapıyor" dedi ve "İstihdam piyasası hız kazanıyor. Yüksek benzin fiyatları geçen yıldan farklı olarak, tüketicileri fazla olumsuz etkilemeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin perakende satışlar için artış tahminleri yüzde 0.5 ile yüzde 2.1 arasında kaldı. Önceki ay yüzde 1.6 düşen oto bayii satışları Şubat ayında yüzde 1.6 arttı.