KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Avrupa Merkez Bankasının (AMB), enflasyon riskine karşı korunmak için bankalara verdiği acil kredileri çekmesi için plana ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Weidmann, Almanya'da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yazdığı makalede, AMB'nin aldığı risklerin ''kısmen kaçınılmaz'' olduğunu, ancak ''savunulabilir sınırlar içinde'' tutulmaya ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

AMB'nin, ''enflasyon riskinin belirmemesi için doğru zamanda merkez bankaları aracılığıyla önemli miktarda likidite karşılıklarını nasıl çekeceği konusunda acilen plan yapması gerektiğini'' ifade eden Weidmann, AMB'nin bankalara kredi sağlayarak görevini yerine getirmesine rağmen, ''para politikasının görevinin ülkelerin borç ödeme gücünü garanti etmek ya da iflas etmiş bankaları suni olarak canlı tutmak olmadığını'' kaydetti.

Bankaların geçici nakit sıkıntısı çektiğini ya da iflasla karşı karşıya olduğunu söylemenin zor olabileceğini belirten Weidmann, kriz durumlarının belli esneklik olduğunu bildirdi.

Bankalara önemli miktarda kredi imkanı sağlama ekonomiye para tedarikini artırabilme, büyüme dönemlerinde enflasyonu körükleme anlamına geliyor.

AMB ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Avro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon avro tutarında kredi imkanı sağlamıştı.

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı yüzde 2,7 ile AMB'nin yüzde 2 olan hedefinin üstünde bulunuyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, geçen hafta AMB'nin Frankfurt'ta yaptığı faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, enflasyonun, son zamanlarda artan enerji fiyatları ve açıklanan dolaylı vergilerdeki artıştan kaynaklı muhtemelen bu yıl yüzde 2'nin üzerinde kalacağını belirtmişti.

Emtia için vadeli fiyatlar temelinde gelecek yılın başında enflasyonun yüzde 2'nin altına düşmesini beklediklerini kaydeden Draghi, bu yıl enflasyon oranının yüzde 2,1 ile yüzde 2,7 ve gelecek yıl ise yüzde 0,9 ile yüzde 2,3 aralığında olacağını öngördüklerini söylemişti.

AMB'nin para politikasını yönlendiren 23 üyeli Yönetim Konseyi'nde yer alan Weidmann, daha önce de ECB'ye yazdığı mektupta, AMB'yi, ikinci operasyonunda bankalara 529,53 milyar avro kredi imkanı sağlamasının riskler içerdiği konusunda uyarmıştı.

Krediler karşılığında gösterilen teminatlarla ilgili kuralların gevşetilmesinin risklerinden bahseden, bu operasyonun AMB ve ulusal merkez bankalarını daha fazla riske maruz bırakacağına dikkati çeken Weidmann, cömertçe sağlanan likiditenin bankaları riskli varlıklara yatırım yapmaya yöneltebileceğine işaret etmişti.

Bundesbank Başkanı Weidman, Meksika'da düzenlenen G-20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısında da, ''krizlerin sadece para saçarak çözülemeyeceğini'' söylemişti.

Advertisement