Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore'de işsizlik oranı Şubat'ta son 2 yılın en büyük sıçramasını kaydederek yüzde 3.7'ye çıktı. İşsizlik oranındaki artışta, Avrupa'daki sorunlardan kaynaklanan ihracat azalmasına karşı ekonominin direnç göstermesinin, daha fazla insanı iş aramaya teşvik etmesi etkili oldu.

Resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre Şubat ayında istihdam 51 bin kişi ekleyerek 23.8 milyona çıktı ve işsizlik oranı yüzde 3.2'den yüzde 3.7'ye tırmanarak, Ocak 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, işsizlik oranının yüzde 3.2 kalacağı yönündeydi. İstihdam Ocak ayında, Ekim'den bu yana ilk kez aylık kazancına işaret etmiştiç

Geçtiğimiz çeyrekte son 2 yılın en yavaş büyümesini kaydeden Asya'nın en büyük 4. ekonomisi, hükümetin harcamalarını artırması ve merkez bankasının 9 aydır politika faizini sabit tutmamasından destek alıyor. Şubat ayı işsizlik oranı yine de geçtiğimiz yılın aynı ayının altında seyrediyor. Şubat 2011'de ülkedeki işsizlik oranı yüzde 3.9'du.

İşsizlikteki bu sıçramanın, üniversiteden mezun olanların sayısındaki beklenenden büyük artış ve diğer iş arayanlardan kaynaklandığını düşünen Singapur'daki Barclays Capital'ın kıdemli ekonomistlerinden Wai Ho Leong, bu rakamın güçlü iş gücü piyasası temellerini gölgelediğini savundu.

Kore Merkez Bankası geçtiğimiz hafta ekonominin yavaşlamayı sonlandırdığını ve yakın zamanda uzun vadeli büyüme trendine geri döneceğini söylemişti.

İşsizlik rakamlarının ardından won, dolar karşısında yüzde 0.1 düşüşle 1,122.95'ten işlem görürken, Kospi Endeksi yüzde 1.3 yukarıda seyretti.