Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in ABD ekonomisi değerlendirmelerini artırması ve ekstra parasal genişleme açıklamaktan kaçınmasının ardından dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında güçlendi.

ABD'nin 2 yıllık hazine tahvili ile Japonya'nınkiler arasındaki farkın Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının, doların cazibesini artırmasıyla yen, dolar karşısında 11 ayın en düşüğüne geriledi. Yendeki düşüşte Asya Borsalarının küresel ralliyi genişleterek, düşük getirili varlık talebini azaltması da etkili oldu. Çin Başkakanı Wen Jiabao, yuanın denge seviyesine yakın olabileceğini ve büyük ihtimalle esnekliğinin artacağını söyledi.

ABD'deki ekonomik toparlanma sinyallerinin doları desteklediğinin görülmesinin gerektiğini belirten Avustralya'nın en büyük 2. bankası Westpac Banking Corp.'un baş Döviz stratejisti Robert Rennie, hazine kağıtlarının getirisinin yükseldiğini, doların desteklendiğini ve bu senaryonun devam etmesini beklediklerini söyled.

Dolar, yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 83.17 seviyesine çıktı. Dolar, daha erken saatlerde 83.21 yen seviyesinden 18 Nisan'dan bu yana en yüksek düzeyini kaydetmişti. ABD doları, euro karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 1.3074'e çıktı. Yen ise euro karşısında dün kaydettiği yüzde 0.3'lük kayıbı genişleterek bugün de yüzde 0.2 düşüşle 108.72'den işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.1 yükseldi. Standard&Poor's 500 Endeksi dün yüzde 1.8 ile bu yılın en yüksek kazancını kaydetmişti. MSCI Dünya Endeksi de dün yüzde 1.5 oranında ralli yaptı.