Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in dünkü açıklamalarında, ABD bankacılık sistemine olan güveni artırması ve ekonomik değerlendirmesini yükseltmesi, uluslararası piyasaları olumlu etkilemeye devam ediyor. Avrupa hisse sentleri ve dolar değer kazanırken, 10 yıl avdeli ABD Hazine tahvillerinin faizi son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD hisse senetleri, dün 2012 yılının en hızlı rallisini yaptıktan sonra durgun seyrediyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 09:30'da yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, dün Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesinde kapandıktan sonra bugün fazla bir değişiklik göstermedi. Dolar 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yükselişini altıncı güne de taşıdı ve Ekim 2010'dan bu yana en uzun süreli yükdeliş dönemini yaşıyor. Avrupa şirketlerinin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta primleri (CDS'ler) yedi ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Altın son üç gündeki düşüşünü yüzde 4'e genişletti.

Fed dün yaptığı açıklamda, küresel finans piyasalarındaki sorunlarda azalma meydana geldiğini ve istihdam piyasasının güç kazanmakta olduğunu kaydetti. Fed, diğer bir açıklamasında, ülkenin en büyük 19 bankasının 15'inin, resesyon olsa bile, yeterli sermaye seviyelerini sürdürebileceğini belirtti. Avrupa'da sanayi üretimi Ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükseldi. Çin Başbakanı Wen Jiabao, emlak piyasasındaki kısıtlamaların gevşetilmesinin piyasada "kaosa" neden olabileceğini söyledi.

RCM Ltd.'de küresel hisse sentleri için şef yatırım yetkilisi Lucy MacDonald, "Ekonomi, algılanandan hafif daha iyi tutunuyor ve bu durum içinde bulunduğumuz çeyreğe de taşındı" dedi ve "Bu oldukça cesaret verici değerlendirmesinde bulundu.