Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine dair "yüksek iniş"-"sert iniş" tartışmaları devam ediyor. JP Morgan Chase&Co.'nun baş Asya ve gelişen piyasalar baş stratejisti Adrian Mowat, Çin ekonomisinin zaten "sert iniş" yapmakta olduğunu savundu.

"Çin'den gelen verilere bakarsanız, sert iniş konusunda tartışmayı bırakırsınız" ifadeleriyle dikkat çeken Mowat, "Çin sert iniş yapıyor. Otomobil satışları aşağıda seyrediyor, çimento üretimi düşük, çelik üretimi azalıyor, inşaat hisseleri değer kaybediyor. Bu artık bir tartışma değil, 'gerçek'" dedi.

Şanghay Bileşik endeksi dün Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun konut fiyatlarının hâlen daha mantıklı seviyelerde olmadığını söylemesinin ardından yüzde 2.6 düşüşle 30 Kasım'dan bu yana en sert kaybına işaret etti. Wen'in açıklamaları, hükümetin, emlak piyasasındaki kısıtlamaları, konrollerin ekonomik büyümeyi yavaşlatmasına rağmen uzun bir süre daha devam ettireceğine ilişkin endişelere neden oldu.

Wen, 5 Mart'ta ekonomik büyüme hedefini 7 yıl sonra ilk kez yüzde 8'in altına çekerek yüzde 7.5 olarak belirledi. Geçtiğimiz haftaki veriler, Çin'de fabrika üretiminin yılın ilk ayında 2009'dan bu yana en düşük artışını kaydettiğini gösterirken, perakende satışlar beklentinin altında yükseldi ve enflasyon da son 20 ayın en düşük hızına geriledi.

Mowat, Mayıs'ta emlaktaki sabit varlık yatırımlarının, emlak taleplerindeki zayıflığa rağmen artış kaydetmesi üzerine, sert iniş ihtimalinin arttığını söylemişti.