Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, ABD'de bugün açıklanacak olan ve ekonomik toparlanmanın güçlendiğine işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde doların, yen karşısında tırmanması sonucunda Japon ihracatçıları desteklenirken, metal fiyatlardaki düşüşün etkisiyle maden şirketlerinin değer kaybetmesi arasında kalarak, dalgalı seyir izledi.

Asya'nın piyasa değeri bakımından en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.6 değerlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde en çok değer kazanan 3 hisse, Japon ihracatçılarına aitti. Ofis araçları üreticisi Ricoh Co., Citigroup Inc.'in "al" tavsiyesi üzerine yüzde 7.8 primlendi. Çinli internet şirketi Tencent Holdings Ltd., dördüncü çeyrekte kârının artması sonucunda yüzde 3.6 yükseldi. Avustralyalı altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. yüzde 3.3 değer kaybetti.

ABD'nin yavaş olmasına rağmen ilerlemekte olduğunu, bunun da yatırımcıların modunu yükselterek, risk iştahını iyileştirmeye başladığını belirten Pengana Capital ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Tim Schroeders, yende sürdürülebilir bir devalüasyonun olabileceğini, bunun da özellikle Japon ihracatçıların görünümünü yükselttiğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşmesinin ardından günü yüzde 0.1 yukarıda ve 127.34 puanda tamamladı. Endekste yer alan 10 sektör grubunun yarısı düşüş kaydetti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 primlendi. Yen, dolar karşısında 84.18 seviyesine kadar gerileyerek, Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Düşük yen, Japon ihracatçıların deniz aşırı ülkelerdeki kârını artırıyor.

Toyota yüzde 2.6 değerlenerek 3,575 yenden fiyatlanırken, satışlarının yüzde 80'ini ihracattan kazanan Honda Motor Co. yüzde 3 artışla 3,280 yene çıktı.