Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, bugün açıklanacak olan ABD imalat sanayi verisinin genişlemesinin ve işsizlik başvurularında düşüş olmasının beklenmesi ile birlikte olumlu seyrediyor. Dolar yen karşısında son 11 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, ABD Hazine tahvilleri düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 14:37'de 84.12 yen seviyesine çıktı. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi, yedi baz puan yükselerek yüzde 2.34'e çıktı ve Japonya ve Kore tahvillerine gelen satışlara öncülük etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.22lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bakır fiyatları yüzde 0.3 düştü.

Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlere göre, geçen yıl yüzde 1.7 büyüyen ABD ekonomisi, 2012 yılında hız kazanarak yüzde 2.2 büyüyecek. Çin'de hisse senetleri, şirketlerin harcamalarını kısmaları ile birlikte, doğrudan yabancı yatırımın dördüncü ayda da düşmesinin etkisi ile değer kaybetti. Çin Başbakanı Wen Jiabao, daha yavaş bir büyüme hedefliyor ve emlak piyasasındaki kısıtlamaların gevşetilmeyeceğini kaydetti.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Asset Management Co. kıdemli stratejisti Kiyoshi Ishigane, "ABD ekonomisi şüphe götürmeyecek bir şekilde daha iyiye gidiyor" dedi ve Tahvil piyasası muhtemelen zayıf kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.