Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tüketicisi Çin'in konut piyasasındaki sınırlamaları sürdüreceğinin sinyalini vermesi bakırı gerletiyor. Nikel ve alüminyum fiyatları da düşüşte.

3 ay teslim bakır Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.5 kadar düşerek ton başına 8,421.25 dolardan işlem gördü. Metal dün yüzde 1.1 oranında düşerek 6 Mart'tan beri en büyük gerilemeyi kaydetti. Bu yıl fiyatlar yüzde 11 artıda.

Mayıs teslim kontrat Comex piyasasında yüzde 0.3 düşerek 3.8385 dolar/lb oldu.

Dün Çin Başbakanı Wen Jiabao, konut piyasasında sınırlamaların gevşetilmesinin kaosa neden olabileceğini belirtmişti. RBC Capital Markets bugün yazdığı bir raporda Çin konusundaki söylentilerin endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Çin'de konut satışları yılın ilk iki ayında yüzde 25 azaldı. Geçen yıl aynı dönemde satışlar yüzde 26 artmıştı. Ülke büyüme hedefini de yüzde 8'den yüzde 7.5'a indirdi.

JPMorgan Chase & Co'da gelişen ülke hisse senedi stratejisti olan Adrian Mowat, "Çin'de konut piyasasına dair endişeler var. Ülke ekonomisi sert iniş yapıyor" dedi.

Bu arada Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki stokların 2003'ten beri en yüksek seviyeye çıktığı görüldü. Borsada Haziran teslim kontrat yüzde 0.4 düşerek 60,280 yuan (9,520 dolar) oldu.