Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de doğrudan yabancı yatırımların Şubat ayında 4. kez azalmasının, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamanın kötüleceğine ilişkin endişeleri artırması üzerine Çin Borsası geriledi; Şanghay Bileşik Endeksi 3 haftanın en düşük seviyesine işaret etti.

China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun dün konut fiyatlarının mantıklı seviyelerden uzakta olduğunu söylemesinin ardından, son 7 ayın en büyük 2 günlük düşüşünü kaydeden emlak sektöründeki değer kaybına öncülük etti. Chongqing Brewery Co. ve Chongqing Changan Automobile Co., Bo Xilai'nin Congqing eyaletinin komünist parti başkanı olmasının ardından belediyedeki şirketlerin düşüşüne öncü oldu. Çin'in en büyük altın üreticisi Zijin Mining Group Co., külçe altın fiyatlarının 8 haftanın en düşüğüne gerilemesinin ardından yüzde 2 değer kaybetti.

Ekonominin hâlen daha aşağı yönlü trend üzerinde seyrettiğini ve şirketlerin ilk çeyrek kazançlarının çok iyi olmayacağını söyleyen Şanghay'daki Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, büyük şirketlerin değerlemelerin oldukça düşük olmasından ötürü daha sert bir düşüşün olmayabileceğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,382.61 puana gerileyerek 21 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışına hazırlandı. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık yaklaşık 4 hisse değer kaybetti. Endeks dün de yüzde 2.6 düşmüştü. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 2,602.80 puana geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.3 aşağıda kapanmıştı.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki kayıplar, 2012'de kaydedilen kazançları yüzde 8.4'e geriletti. Endeksteki hisseler, tahmini kazançlarının 9.9 katından fiyatlanıyor. Endekste dün el değiştiren hisselerin sayısı 24.7 milyar ile Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Endeksin 30 günlük volatilitesi 16.19 puan ile 2 haftanın en yükseğinde seyretti.