Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya fiyatları Şubat ayında son beş ayın en hızlı artışını gösterdi. Bu hareket, Fed yetkililerinin etkisinin geçici olacağını söylediği petrol fiyatlarındaki sıçramayı yansıtıyor.

Ocak ayında yüzde 0.1 artan üretici fiyatları endeksi Şubat ayında yüzde 0.4'lük bir artış gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.5 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek üretici fiyatları endeksi ise, önceki aya göre yavaşlayarak, yüzde 0.2 arttı.

Yükselen enerji maliyetleri, mamüllerin üretimini daha pahalı hale getirebilir ve şirketler, bu artışları müşterilere yansıtmak istememeleri şirket karlarını olumsuz etkileyebilir.Fed politika yapıcıları, bu haftaki toplantılarında, enflasyonun kontrol altında kalmaya devam edeceğini tahmin ederek, düşük faizlerin en azından 2014 yılının sonuna kadar düşük kalmaya devam edeceğini söyledi.

Barclays Capital Inc.'nin New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Michael Gapen, "Yüksek girdi fiyatları, üretici fiyatlarının zamanla tüketici fiyatlarından daha hızlı arttığı oranda, şirket karları üzeride baskı oluşturur" dedi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin fiyat artışı tahminleri yüzde 0.2 ile yüzde 1 arasında değişti.

Önceki ay yüzde 0.4 artan çekirdek üretici fiyatları endeksinin Şubat ayında yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu.