Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası (SNB), sanayisini korumak için euro/frank paritesini ve faiz oranını sabit tutmaya devam edeceğini bildirdi.

SNB, 6 Eylül 2011 tarihinde 1,20 frangı 1 avroya sabitleme kararını ''azami kararlılıkla'' uygulamayı sürdüreceğini ve bu amaç için sınırsız miktarda Döviz satın almaya hazır olduğunu açıkladı.

Mevcut durumda bile İsviçre Frangının euro ile karşılaştırıldığında değerinin hala yüksek olduğu, öngörülebilir gelecekte enflasyon riski bulunmadığı ifade edilen açıklamada,uluslararası ekonomideki gelişmelerin tahmin edilenin ötesinde kötüleşmesi ya da beklendiği gibi İsviçre Frangı'nın daha fazla değer kaybetmemesi durumunda fiyat istikrarı için aşağı yönlü risklerin ortaya çıkabileceğine işaret edildi.

Geçen yıl büyümenin önemli oranda yavaşladığını, frankın değerinin yüksek olmasının ekonomi için sıkıntılar yaratmaya devam etmesine rağmen, ekonominin istikrara kavuştuğuna dair işaretlerin arttığını belirten SNB, ekonominin bu yıl yüzde 1 büyümesini beklediğini kaydetti.

SNB, ülkede tutsat (mortgage) ve emlak piyasasında dengesiz durum işaretlerinin arttığını, dengesizliğin daha fazla yükselmesinin finansal istikrar için önemli riskler oluşturabileceğine dikkati çekti.

Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmayı sürdüreceğini de bildirdi.

İsviçreli üreticiler güçlü frankın Euro Bölgesi'ndeki ülkelere ihracatlarını olumsuz etkilemesinden şikayet ediyor.