Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırım bankası JP Morgan, çalışanlarını Goldman Sachs'in bir yöneticisi tarafından New York Times'ta kaleme alınan "zehir zemberek" istifa mektubundan çıkar sağlamaya çalışmamaları konusunda uyararak, Wall Street'in itibarını korumaya çalıştı.

Hisse senedi türevleri yöneticisi Greg Smith, New York Times'ta Goldman'daki görevinden istifasının gerekçelerini açıkladığı yazısında,  bankanın müşterilerden para kazanmaya "gözü dönmüş" bir şekilde odaklandığını belirterek, kuruluşun kültürünü "toksik ve yıkıcı" olarak niteledi. Goldman sachs'teki bu zarar verici ortamı anlamak için şirkette yeterince uzun süre çalıştığını söyleyen Smith, bankanın kültüründe, müşterilerin çıkarlarını göz ardı etmek olduğunu anlattı.

JP Morgan Chase&Co. CEO'su James Dimon da, bankaiçi bir bülten ile çalışanlarını Goldman'a yöneltilen "iddialardan" çıkar arayışında bulunulmaması konusunda uyararak, çalışanları Smith'in "toksik" iddialarına değil, yatırım bankacılığı standartlarına odaklanmaya çağırdı.

Reuters'ın ulaştığı bültende Dimon, "Buradaki kimsenin hiçbir şekilde rakibin karşısındaki iddialardan çıkar aradığını görmek istemediğimi net bir şekilde ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Dimon'un bülteni, öncelikle bankanın küresel faaliyet komitesine, ardından da onlar vasıtasıyla çalışanlara yollandı.

KRİZ GAZİLERİ

Wall Street'teki bu fırtına, küresel finans sisteminin çöküşüne neden olan 2008'deki bankacılık krizinin başlarında kamunun, kriz için bankaları suçlamasıyla başlayan "itibar krizini" de yeniden canlandırdı.

Goldman Sachs, bu ayın başlarında El Paso Corp'un Kinder Morgan'a satılması konusunda da çıkar anlaşmazlığı yaşamıştı.

Citi, Credit Suisse ve Nomura'daki kaynaklar ise kendi şirketlerinde Dimon'unkine benzer bir bülten yollanılmadığını bildirdi.